Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Transformatie naar Theaterkerk

De leegstand van kerken neemt toe. Honderden kerken in Nederland gaan de komende jaren dicht. Vaak wordt er gezocht naar een herbestemming voor het leegstaande kerkgebouw, zoals dat ook is gebeurd bij de Donatuskerk in Bemmel. De kerk uit 1873 is getransformeerd tot theater. Begin november opent Theaterkerk Bemmel haar deuren.

Nagalmtijd

De Theaterkerk in Bemmel biedt ruimte aan muzikale en culturele activiteiten zoals muziekrepetities van orkesten en koren, muzieklessen, concerten en cabaret- of theatershows. Daarnaast is er ook de gelegenheid voor plechtigheden zoals een rouwdienst of trouwceremonie. Voor deze verschillende functies is het belangrijk dat het geluid optimaal is. Hier heeft Ab Klomp, inwoner van Bemmel en voorheen werkzaam bij onafhankelijk adviesbureau Peutz, zich over gebogen. In de kerk was een nagalmtijd van ruim 2 seconden. Door het toepassen van geluidabsorberende en nagalmtijdreducerende ornamenten en stofferingen in de kerk, zoals een verlaagd plafond en gordijnen op het toneel, is de nagalmtijd teruggebracht tot 1,2 seconden.

Een optimale geluidsisolatie is gecreëerd door de toepassing van 1.400 m 2 Fermacell gipsvezelplaten. Deze scheidingswanden, die zijn opgebouwd uit twee platen van elk 12,5 mm, maken het mogelijk dat er tegelijkertijd in de verschillende ruimten gezongen en overlegd kan worden in de Theaterkerk.

Authentiek kerkgebouw

Ondanks de transformatie is het interieur van het authentieke kerkgebouw nog grotendeels intact gebleven. ‘Bezoekers komen binnen bij het vroegere altaar aan de zijkant van de kerk. Via een vide kunnen zij doorkijken naar de gewelven van de kerk. De brand geschilderde ramen in de apsis achter het oorspronkelijke priesterkoor zijn nog altijd zichtbaar. Ook blijven het Jozef- en Mariabeeld op een prominente plek staan. Zo houden we de band met het verleden’, zegt Misjà Heinink, voorzitter van Stichting Kerk Bemmel.

Crowdfunding

Bijzonder is dat de 2 miljoen, die nodig waren voor deze transformatie, voornamelijk met crowdfunding bij elkaar zijn gebracht. Grote investeerders zijn Stichting Mi Corazon, BemmelHaalderen en Maatschappelijke GezondheidsZorg Bemmel. Ruim 70 vrijwilligers uit de regio steken hun handen uit de mouwen en helpen met de verbouwing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.