Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Uniek energieopslagsysteem bij stadion ADO Den Haag

Het voetbalstadion van ADO Den Haag wordt uitgerust met een uniek energieopslagsysteem dat zal worden aangesloten op een nieuw laadplein voor elektrische voertuigen. Dankzij deze combinatie kunnen bezoekers hun elektrische voertuigen met maximaal vermogen uit duurzame bronnen opladen.

Het is voor de keer dat een dergelijke combinatie in Nederland wordt aangelegd. Het project is een samenwerking van Scholt Energy Control met netbeheerder Stedin en Gemeente Den Haag, het opslagsysteem wordt geleverd door Alfen.

TheBattery

Overdag wordt er in het ADO Den Haag voetbalstadion energie opgewekt met behulp van zonnepanelen op het dak. Deze energie is vooral nodig om het stadion ’s avonds te verlichten, maar ook om het toenemende aantal elektrische voertuigen van de bezoekers op te laden. Het energieopslagsysteem TheBattery van Alfen garandeert dat de overdag opgewekte zonne-energie ’s avonds voor elektrische voertuigen kan worden gebruikt.

Hoewel het er van buiten uitziet als een gewone container, is de unit van binnen voorzien van alle benodigde onderdelen om een maximale capaciteit van 1952 kWh op te slaan. Eventueel kunnen meerdere units gekoppeld worden om de opslagcapaciteit te vergroten.

Plug and Play

TheBattery is een zogenoemd plug-and-play-systeem, wat betekent dat het compleet afgemonteerd geleverd wordt en alleen maar aangesloten hoeft te worden. Een unit kan daarmee binnen een dag gebruiksklaar worden gemaakt. De gegarandeerde levensduur van de batterij is 10 jaar. Na die tijd blijft het nog steeds functioneren, maar zal de maximale opslagcapaciteit langzaam verminderen.

Geïntegreerde energieoplossing

Alfen zal ook een laadplein voor elektrische voertuigen, bestaande uit 20 oplaadpunten, aan Gemeente Den Haag leveren. Daarbij zorgt een geavanceerd load balancing-platform voor optimaal gebruik van de bestaande aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Dit systeem zorgt ervoor dat aangesloten auto’s alleen evenveel energie geleverd krijgen. Het laadplein wordt direct aangesloten op Alfen’s energieopslagsysteem. Ook levert Alfen een platform om het systeem op afstand te monitoren en zal zij het systeem aan duurzame energiebronnen en Stedins elektriciteitsnet koppelen.

Oplossing onbalans in elektriciteitsnet

Andreas Plenk, Global Sales Director Energieopslag bij Alfen: “Dit project verenigt al onze kennisgebieden: netwerkverbindingen, laadapparatuur voor elektrische voertuigen en duurzame energieopslag. De integratie hiervan zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het combineren van de groeiende hoeveelheid duurzame energie en elektrische voertuigen. Die zorgen namelijk voor een onbalans in het elektriciteitsnet.”

Unieke combinatie

Sander Drissen, Business Development Manager bij Scholten Energy Services: “Dit project is echt uniek in de combinatie van gebruikssituaties. Wij zetten TheBattery van Alfen in om het overschot van de overdag opgewekte duurzame energie op te slaan. Deze energie kan vervolgens ’s avonds worden benut, wanneer dit het hardst nodig is. Zo maken wij optimaal gebruik van de opgewekte duurzame energie. Ook ontlasten wij de druk op het netwerk die ontstaat wanneer een groot aantal voertuigen op hetzelfde moment en op dezelfde plek aansluit. En tot slot kunnen wij, wanneer het opslagsysteem niet in gebruik is, het opslagsysteem benutten voor energiehandel en zo onze business case verder versterken.”

Het project is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 operationeel.

Foto: Hollandse Hoogte
Afbeelding: Alfen.com

Bekijk hier een TheBattery-project van binnen:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.