Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Verplicht energielabel kantoren: weinig vertrouwen in gebouweigenaren

De lezers van Bouwwereld.nl hebben er weinig vertrouwen in dat alle kantoorgebouwen voor 2023 aan het verplichte energielabel C zullen voldoen. De overgrote meerderheid (96%) verwacht niet dat het op tijd gaat lukken. Slechts 4% verwacht dat alle kantoorgebouwen op tijd een geregistreerd label zullen hebben.

Verplicht energielabel kantoorgebouwen

Kantoorgebouwen moeten vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Dat houdt in dat het primaire fossiele energiegebruik van het gebouw maximaal 225 kWh per m2 per jaar is. Deze verplichting is opgenomen in het Bouwbesluit 2012. Gebouwen die in 2023 niet aan de eis voldoen, mogen niet meer gebruikt worden.

Te weinig nieuwe labels

Naar schatting van het RVO telt Nederland ongeveer 100.000 kantoorgebouwen. Daarvan hebben 65.000 kantoorgebouwen nog geen minimaal energielabel C. Van die 65.000 kantoorgebouwen hebben 7.500 een geregistreerd label D of slechter. Dat betekent dat ruim 50% van de kantoorgebouwen nog geen geregistreerd label heeft. Van dat deel zullen een aantal wel aan de eisen van minimaal C voldoen, maar het is niet duidelijk hoeveel. Het aantal kantoorgebouwen met een geregistreerd label neemt jaarlijks wel toe, maar volgens het RVO is het tempo te laag.

Weinig vertrouwen

De lezers van Bouwwereld.nl hebben er in ieder geval weinig vertrouwen in dat het nog op tijd goed gaat komen. 76% verwacht dat niet alle kantoorgebouwen op tijd een energielabel C zullen hebben, met uitstel van de verplichting als gevolg. 20% verwacht ook dat het niet op tijd gaat lukken, maar denkt dat de verplichting gehandhaafd blijft en gemeenten daarna streng zullen handhaven. 3% verwacht dat alle kantoorgebouwen op tijd een geregistreerd energielabel C zullen hebben, maar wel op het allerlaatste moment. Slechts 1% vertrouwt er op dat alle kantoorgebouwen op tijd aan de verplichting zullen voldoen.

Mochten alle kantoorgebouwen in 2023 inderdaad op tijd minimaal energielabel C hebben, dan houdt het daar mogelijk niet mee op; er wordt ook nagedacht over een verplichte opwaardering in 2030 naar energielabel A.

Gaan alle kantoorgebouwen in 2023 voldoen aan het verplichte energielabel C?

  • Nee, niet alle gebouweigenaren zullen hun plicht nakomen en daardoor zal het verplichte label worden uitgesteld. (76%)
  • Nee, niet alle gebouweigenaren zullen hun plicht nakomen en gemeenten gaan streng handhaven. (20%)
  • Ja, gebouweigenaren zullen hun plicht nakomen, maar het zal allemaal op het laatste moment gebeuren. (3%)
  • Ja, gebouweigenaren zullen hun plicht op tijd nakomen. (1%)
Laden ... Laden ...
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.