Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Waterzijdig inregelen: erkenning en kennis ontbreken

De kennis rondom waterzijdig inregelen is ondermaats, en de overheid zou in de actualiteit rondom de energietransitie meer steun moeten geven om het in balans krijgen van cv-installaties te promoten.  Twee conclusies die te trekken zijn uit het webinar Waterzijdig inregelen, juist nu! dat  vorige week gehouden werd. Het webinar werd door Eisma Bouwmedia georganiseerd in samenwerking met IMI Hydronic Engineering en Remeha.

Waterzijdig inregelen

Op dit moment zijn er (nog) geen subsidies voor het waterzijdig inregelen van gewone woningen, tot onvrede van inregelspecialisten Ed IJtsma (IMI Heimeier) en Marius Valk (Remeha). IJtsma: “De transitie richt zich volledig op het financieel ondersteunen van apparaten zoals warmtepompen, terwijl de juiste balans van de totale installatie in bestaande woningbouw direct grote besparingen op gas en CO2 te behalen zijn. ” Volgens IJtsma doen minister Wiebes en de opstellers van het Klimaatakkoord er verstandig aan waterzijdig inregelen mee te nemen als ‘erkende maatregel’ omdat de besparingspotentie veel groter is. Op dit moment werkt NEN aan een norm om die erkenning kracht bij te zetten. De ruggensteun helpt installateurs om de techniek en meerprijs van het inregelen beter te kunnen verkopen aan de eindgebruiker.

[fotoplayer]

Comfortproblemen

Marius Valk hield de kijkers, het leeuwendeel installatieprofessionals, een spiegel voor: “Uiteindelijk is comfort en energiebesparing een prestatie van een compleet systeem, niet enkel van een toestel. De rol van de installateur die écht weet waar hij het over heeft, is van groot belang.” Volgens Marius Valk ontstaan de grootste comfortproblemen wanneer mensen een nieuwe modulerende ketel geïnstalleerd krijgen, maar niet nader gekeken wordt naar de balans in het cv-systeem. Hierover heeft hij al diverse blogs geschreven op Installatie.nl. Volgens  Ed IJtsma wordt slechts in 10 procent van de toestelvervangingen goed gekeken naar de waterzijdige balans.

Gasverbruik gereduceerd

In simpele voorbeelden lieten de mannen tijdens het webinar zien dat bij het waterzijdig inregelen het gasverbruik van gemiddelde woningen significant kan worden gereduceerd, met terugverdientijden van enkele stookseizoenen. Belangrijker is echter dat het comfort aanzienlijk verbeterd. “Dit is juist laaghangend fruit dat de vormgevers van de energietransitie aan moet spreken”, zegt IJtsma.

Kennis nog ondermaats

Een derde van de live deelnemers aan het webinar gaf aan dat de kennis rondom waterzijdig inregelen nog ondermaats is. In het webinar worden de kijkers mee in nut en noodzaak van het inregelen besproken. Naast een concreet stappenplan, simpele tools om direct aan de slag te kunnen, kregen kijkers ook voorbeelden gepresenteerd. Hieruit blijkt dat met een materiaalinvestering van enkele honderden euro’s er binnen enkele stookseizoenen meer dan een kwart te besparen is op gasverbruik van een gemiddelde woning. Daarnaast worden klassieke comfortklachten zoals wachttijden, installatiegeluid en disbalans verholpen.

Dynamisch inregelen

Met name het dynamische inregelen met drukcompenserende appendages slaat op dit moment goed aan in de markt. Bij deze techniek vangt de installatie zelf het drukverschil op dat ontstaat wanneer bijvoorbeeld op een slaapkamer wordt dichtgedraaid.

Terugkijken?

Het webinar van een uur is hier na registratie gratis terug te kijken. Ook handig als toolbox voor monteurs, of voor trainingsdoeleinden. Kijkers krijgen na afloop downloads met informatie aangeboden. Remeha en IMI Hydronic Engineering organiseren gezamenlijk en afzonderlijk ook trainingen over dit onderwerp.

Tekst: Eddy Buiting

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.