Ga naar hoofdinhoud

Tent op onderdruk voorkomt stankoverlast

Upcycling Gemert overkapping, onderdruk, membraan

De overkapping van Upcycling Gemert is een staalconstructie waarover een membraan gespannen is. De lichte constructie staat continu op onderdruk, waardoor stankoverlast wordt voorkomen.

Upcycling Gemert is een composteringsinstallatie voor champost van de nabijgelegen champignon kwekerij. Bij het biologisch composteren van de champost komen grote hoeveelheden warmte vrij waarmee de nabijgelegen kwekerij van warmte wordt voorzien. De drie composteringstunnels waar de champost wordt gedroogd, worden via een collectieve laadkuil gevuld met de gebruikte champost uit de kwekerij. Tijdens het vullen van de tunnels bleek ongewenste geur vrij te komen. Om deze geur weg te nemen is over de laadkuil een overkapping geplaatst. De overkapping is een ontwerp van Denkkamer Architectuur & Onderzoek.

Tent op onderdruk

Er werd maar één fysische eis gesteld aan de overkapping. Het voorkomen van het verspreiden van geur. De overkapping is daarom uitgevoerd als een soort van tent die heel licht op onderdruk wordt gehouden. De geur kan daarmee niet naar buiten dringen. De keuze voor een tentconstructie had meer voordelen. Zo was er minder staal nodig voor de staalconstructie door het zeer geringe gewicht van de membraan. Door te kiezen voor een translucent membraan is de laadruimte waarin de tunnels gevuld en leeggemaakt worden zeer licht geworden. De overkapping krijgt een luchtig en tijdelijk karakter, waardoor een balans ontstaat met de zware betonnen tunnels waarin het composteringsproces plaatsvindt.

Licht en schaduw

De gevels van de overkapping ontlenen hun expressie aan de toepassing van het membraan. De laadkuil had een rechthoekige vorm die logischerwijs gevolgd zou worden door de overkapping. Door de gevel in diepte te laten verspringen was het mogelijk het membraan op te spannen. Aan de binnenkant is het membraan terug naar binnen getrokken, waarmee het doek over de naar buiten gelegen delen is gespannen. Op die manier ontstaan er vlakken die steeds anders georiënteerd zijn op het natuurlijke licht. Het gevolg hiervan is een interessant spel van licht en schaduw op de gevel.

Binnenkort meer over dit project op deze website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.