Ga naar hoofdinhoud

Historische gelaagdheid in monumentaal kantoorpand behouden

historische gelaagdheid

Bouwbedrijf Berghege in Oss is gevestigd in een monumentaal kantoorpand dat in de negentiende eeuw is gebouwd als Fratershuis. De Twee Snoeken heeft in opdracht van het bedrijf het ontwerp gemaakt voor de renovatie en uitbreiding van zijn kantoor. De historische gelaagdheid van het pand diende als inspiratiebron.

Twee bouwdelen

Het monument is opgebouwd uit twee helder afleesbare bouwdelen die in verschillende tijden zijn gerealiseerd. Het neogotische zuidelijke deel aan de Begijnenstraat en aan de oostzijde het – in de jaren 1950 door J.A. De Reus ontworpen – deel in Bossche Schoolstijl. De verschillen tussen deze bouwstijlen vallen direct in het oog. Zowel de gevelcomposities als het materiaalgebruik zijn afwijkend. Het deel aan de noordkant is in een grove, gelige dikformaat steen opgetrokken, terwijl het oorspronkelijke monument in zijn geheel is gekeimd in een lichtgrijze kleur.

Eenheid van het complex

De manier waarop deze twee stijlen zijn samengebracht, zorgt voor een eenheid van het complex. Alle delen die zijn aangebouwd zijn op een herkenbare en eigentijdse manier vorm gegeven. Op deze manier is er een nieuwe laag toegevoegd aan het gebouw zodat er een bijzondere nieuwe drie-eenheid ontstaat.

Brons geanodiseerde aluminium vliesgevels

De nieuwe kloostergang aan de patio en de glazen uitbreidingen aan de achtergevel en de linker zijgevel, zijn op een eenduidige manier opgetrokken uit ranke, brons geanodiseerde aluminium vliesgevels. De nieuwe gemetselde delen aan de achterzijde zijn in een baksteen opgetrokken die nauwelijks te onderscheiden is van de oude bouwdelen uit de Bossche School-tijd. Door ze in een tegelverband te metselen zijn ze in tweede instantie toch duidelijk herkenbaar als eigentijdse toevoeging. De eenheid tussen de drie bouwstijlen wordt verder versterkt door de vormgeving, de ritmes en de zorgvuldige detaillering. Samen met Bouwbedrijf Berghege en Van Iersel geveltechniek is er consciëntieus gewerkt aan een verfijnde vormgeving van de nieuwe gevels.

Historische gelaagdheid

De historische gelaagdheid die door de verschillende bouwperiodes van het monument is ontstaan, vormt ook voor het interieur de belangrijkste inspiratiebron. In de loop der tijd is het pand verrommeld en was de kracht en herkenbaarheid van de verschillende historische lagen verdwenen. Deze gelaagdheid is weer opnieuw afleesbaar gemaakt in het interieur, door de historische elementen te herstellen en een nieuwe eigentijdse laag toe te voegen.

Oorspronkelijke details zorgvuldig hersteld

Overal in het gebouw zijn oorspronkelijke details zorgvuldig hersteld, op sommige plekken opnieuw zichtbaar gemaakt en vervolgens gecombineerd met eigentijdse interieurelementen en moderne voorzieningen. Het ingetogen kleurenpallet met op de juiste plekken kleuraccenten zorgt voor een verdere accentuering van deze oorspronkelijke elementen.

Projectgegevens
Functie gebouw: kantoor
Architectenbureau: De Twee Snoeken
Projectarchitect: Joost Roefs (exterieur) en Marieke Korver (interieur)
Projectleider: Marcel Hanegraaf
Opdrachtgever: Bouwbedrijf Berghege
Bouwkundig aannemer: Bouwbedrijf Berghege
Bruto vloeroppervlak: 3.500 m2 BVO
Start bouw: maart 2019
Datum van oplevering: maart 2020
Foto’s: Joep Jacobs

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.