Ga naar hoofdinhoud

Geluidreducerende gevel sportcomplex Amerena

Geluidreducerende gevel, Aanzicht gevels Geperforeerde gevel sportcomplex Amerena

Ledverlichting achter een in patronen geperforeerde, en daardoor geluidreducerende, aluminium beplating bepaalt het beeld van Sportcomplex Amerena. De aan de gevels gesteld hoge bouwfysische en akoestische eisen maakten binnenbladen van bijzondere samenstellingen noodzakelijk.

Sportcomplex Amerena

Aan de Hogeweg in Amersfoort is medio april 2018 het nieuwe sportcomplex Amerena opgeleverd en geopend. Het complex omvat veel topsportfaciliteiten zoals een vijftig meter lang wedstrijdbad met tien banen, een bad met een tien meter hoge springtoren en daaronder een multifunctioneel sportbassin van 25 meter met een bodemdiepte van vijf meter. Amerena heeft verder een doelgroepenbassin, een inpandige glijbaan van negentig meter, twee tribunes, een whirlpool en een sauna. Daarnaast bevinden zich in het complex een sporthal met afmetingen van 54 x 33 meter en 11 meter hoog, een vaste tribune voor 200 personen en een tijdelijke tribune-uitbreiding voor nog eens 200 mensen. Onder het complex ligt een parkeergarage voor 219 auto’s. Tevens krijgt het geheel verenigingsruimten, een grote horecaruimte en een fysiotherapiepraktijk.

Geluidreducerende gevel

De belangrijkste eis die voor de gevels (en ook de daken) gold, is dat ze geluid reduceren. Voornamelijk het geluid van binnen naar buiten maar soms ook andersom. De Hogeweg is een drukke uitvalsweg van en naar de A28. Naast de akoestiek hebben bouwfysica, logistiek en brandwerendheid een rol gespeeld bij de samenstelling en uitvoering van de verschillende . gevelvlakken. Op veel locaties en in diverse situaties werden verschillende en soms gebundelde eisen gesteld.

Geperforeerde gevels

De gevels zijn om die reden op de meeste plaatsen samengesteld uit een combinatie van een buiten- en binnenconstructie. De buitenconstructie bestaat uit metalen sandwichpanelen met daarvoor geperforeerde enkelvoudige panelen over een groot gedeelte van het totale oppervlak. De binnenconstructie bestaat uit buigslappe wandconstructies in verschillende wijzen van opbouw en samenstelling.

Sandwichpanelen

De metalen buitenconstructie heeft sandwichpanelen in twee varianten als basis: de zogenaamde carrierpanelen, die tevens dienstdoen als drager voor de geperforeerde elementen daarvoor langs, en vlakke panelen waar niets voor komt te hangen. Beide panelenversies zijn wit van kleur, hebben een werkende breedte van 1 meter en een variabele lengte tot een maximum van 18 meter. De verschillen tussen de panelen zitten in de opbouw, dikte en coating aan de binnenzijde. Qua opbouw hebben de panelen een kern van PIR-isolatie met aan de binnen- en buitenkant een staalplaat, maar bij de carrierpanelen is de buitenhuid 0,63 mm dik, terwijl die bij de vlakke panelen 0,55 mm is.

Panelen aan binnenzijde afgewerkt met aqua-coating

Bij de sporthal hebben de panelen – zowel carrier als vlak – een dikte van 120 mm met een Rc van 4,5 en bij het zwembad een dikte van 140 mm met een Rc van 6,0. De panelen bij het zwembad zijn aan de binnenzijde afgewerkt met een aqua-coating, die moet voorkomen dat er roestvorming gaat optreden door de chloorbelasting. De geperforeerde elementen voor de sandwichpanelen hebben vier variaties in perforatie en vier varianten in kleur; resumé dus zestien verschillende uitvoeringen. De elementen zijn 3 mm dikke aluminium platen met een basisafmeting van 1,00 x 2,00 meter, die in een boxvorm met een werkende dikte van 40 mm zijn gezet/gevormd. Ze hangen met zogenaamde bedhaakbevestigingen, drie per zijde, aan speciale vinnen. Deze vinnen, bevestigd aan de carrierpanelen, hebben een V-vorm en steken ruim voor de geperforeerde elementen uit, waardoor het gevelaanzicht in vakken wordt opgedeeld.

Varianten gevelbekleding

Op twee plaatsen binnen het complex zijn bijzondere uitvoeringen van de ‘voorhangelementen’ te vinden. Bij het zwembad, waar de gevelbekleding aan drie zijden doorloopt tot op het dak, zijn tussen de vinnen niet-geperforeerde elementen aangebracht. En in de sporthal zijn de binnenwanden op drie plaatsen bekleed met geperforeerde elementen in een andere structuur. Deze elementen zijn met Z-profielen à la het metalstud-principe bevestigd aan de achterconstructie en de tussenruimte is gevuld met isolatiemateriaal.

Verlichtingsarmaturen tussen sandwichpanelen

Op de niet zichtbare vlakken binnen het gevelgebeuren, zoals onder andere bij de geveloverstekken boven de glasgevels, zijn ook sandwichpanelen aangebracht. Deze zijn gelijk aan de witte, vlakke zichtpanelen in de verticale gevelvlakken. Maar het meest bijzondere is wel de verlichting die ’s avonds de gevels aan de Hogeweg en de kopgevel boven de entree doet schitteren. De verlichtingsarmaturen zijn aangebracht tussen de sandwichpanelen en de geperforeerde elementen.

Metalstud adviezen

Aangezien de metalen sandwichgevel alleen niet aan de soms complexe combinatie van eisen voor de gevels kon voldoen, is de oplossing gezocht in voorzetwanden aan de binnenzijde. Hoe ingewikkeld een en ander werd, blijkt wel uit het feit dat er op sommige plaatsen dubbele voorzetwanden en in een aantal gevallen zelfs oplossingen met drievoudige beplating noodzakelijk waren om aan de eisen te kunnen voldoen.

Aquapanel Cement Board

Ook de toegepaste materialen in de voorzetwanden van de gevels zijn divers. In een advies dat Knauf heeft gegeven zijn de volgende plaattypen opgenomen: Aquapanel Cement Board, Drystar Board, Diamond Board en de A-plaat. Aquapanel Cement Board is een bouwplaat op basis van portlandcement, diverse toeslagstoffen en met gecoat glasvezelgaas ingebed in het oppervlak van zicht- en rugzijde. Daarmee is deze plaat uitstekend geschikt voor toepassing in ruimten met vaak of permanent hoge vochtigheid en waterbelasting.

Drystar Board

Drystar Board is een plaat met een bijzondere combinatie van een hightech vlies en een speciale gipskern. Daardoor neemt de plaat zeer vertraagd water op en is ze net zo bestand tegen schimmels als een cementplaat. Voorwaarde voor toepassing is wel dat de ruimte goed geventileerd wordt.

Stootvast en hoge brandwerendheid

Diamond Board heeft een hogere gipsdichtheid dan een standaard gipskartonplaat, Dit maakt dat de plaat enorm stootvast is, zorgt voor een betere geluidsisolatie en een hogere brandwerendheid en is toe te passen in natte ruimten door een vertraagde wateropname. A-plaat leent zich uitstekend als basis voor complexe wandconstructies met een twee- of meervoudige plaatopbouw. De complexiteit van gebouw en locatie maakte toepassing van een groot aantal typen voorzetwand nodig om aan alle eisen te voldoen.

Projectgegevens
Locatie: Hogeweg, Amersfoort
Opdrachtgever: Gemeente Amersfoort
Ontwerp: VenhoevenCS architecture+urbanism, Amsterdam
Hoofdaannemer: OLCO – Sportsphere, Zeist, olco.nl
Gevelbouw buitenzijde: Cladding Partners, Oosterhout
Geveladvies binnenzijde: Knauf, Utrecht
Start engineering metalen gevel: eind 2015
Start productie gevelelementen: medio 2016
Start montage metalen gevel: november 2016
Oplevering gevels: december 2017
Tekst en fotografie: Joop Wilschut
Tekenwerk: Henk Heusinkveld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.