Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Hallenschool gered van de sloop

Basisschool de Evenaar in Heemstede kwam vanuit een huisvestingsplan van de gemeente in aanmerking voor sloop en nieuwbouw. Als reactie hierop maakte derksen|windt architecten samen met de directie van de basisschool een plan voor een verbouwing. Een ontwerp dat de onderwijskundige visie ondersteunt en versterkt, de kernkwaliteiten van de typische hallenschool behoudt en veel ruimtelijke kwaliteiten toevoegt. De renovatie is in een zomervakantie gerealiseerd, voor een klein deel van de kosten van sloop en nieuwbouw.

Als architectenbureau wil je graag je stempel op de gebouwde omgeving zetten met het ontwerpen van bijvoorbeeld een basisschool. Niettemin werd het bij basisschool De Evenaar geen sloop en nieuwbouw, maar werd er gekozen voor een duurzame verbouwing om zo een goed schoolgebouw te redden van de ondergang. Dat had meerdere redenen. Volgens Jeroen Derksen en David Windt van derksen|windt architecten hebben goede oude gebouwen vaak een soort ziel. Ze zijn vergroeid met de mensen en hun omgeving en het is doodzonde om die kwaliteiten tegen de grond te gooien.

Dat gold zeker ook voor De Evenaar in Heemstede. Het ging bij dat gebouw om een zogenoemde hallenschool. Kenmerkend aan dat schooltype is een centrale ruimte met daaromheen gegroepeerd de klaslokalen. Er waren in de loop der tijd door ruimtegebrek in de school allerlei aanpassingen aan het oorspronkelijke ontwerp gedaan. Die ingrepen moesten ongedaan gemaakt worden om de kwaliteit van het gebouw weer terug te brengen.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.