Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam pand Goede Doelen Loterijen

Renovatie pand Postcodeloterij

De duurzame renovatie van het toekomstige gebouw van de Goede Doelen Loterijen gaat in september van start. Het leegstaande en verwaarloosde pand aan de Beethovenstraat in Amsterdam zal volgens de goededoelenorganisatie een voorbeeld zijn voor veel nog te renoveren panden in Nederland en daarbuiten.

Sinds december 2013 is de organisatie officieel eigenaar van het Amsterdamse gebouw aan de Beethovenstraat 200. Architectenbureau Benthem Crouwel is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe pand. Het vinden van een ongebruikt pand was een vereiste van de goededoelenorganisatie.

De ruim 500 medewerkers van de drie Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en Bankgiro Loterij) zitten nu verdeeld over 15 gebouwen in Amsterdam, ‘s-Graveland en Eemnes. Over krap twee jaar zullen alle medewerkers gezamenlijk in één energieneutraal pand zitten.

Nieuwe huisvesting

De benedenverdieping wordt openbaar toegankelijk. In de centrale hal zijn steeds wisselende informatie en exposities van goededoelenprojecten te zien en er is een koffiebar. Ook het tv-programma Koffietijd verhuist naar Amsterdam. In het pand komt een tv-studio van waaruit dagelijks live uitgezonden wordt. De studio en het auditorium, waar regelmatig lezingen worden gehouden, zijn ook te gebruiken door mensen uit de buurt en bijvoorbeeld de leerlingen van de naastgelegen school. De nieuwe huisvesting zal zeer goed bereikbaar zijn per openbaar vervoer: trein, bus, metro en tram stoppen allemaal op loopafstand van het gebouw.

Duurzame renovatie kantoorpand Goede Doelen Loterijen

Daktuin

Het pand krijgt een symbolisch bladerdak, dat is opgebouwd uit 6.800 bladeren. Het wordt gedragen door drie grote en drie kleine boomvormige kolommen. Op het dak met 2.400 m2 zonnepanelen komt een grote daktuin, waar het regenwater wordt opgevangen. Dat wat niet nodig is voor het bewateren van de planten en kruiden wordt afgevoerd naar een groot opslagbassin dat onder het binnenplein ligt. Dit water wordt gebruikt voor de toiletspoelingen en de sprinklerinstallatie. Voor de inrichting van het pand wordt het bestaande meubilair gebruikt. Daarnaast worden alleen circulaire, cradle-to-cradle en natuurlijke materialen toegepast. De ambitie is de certificering BREEAM Outstanding.

Evenement

DGBC, Postcodeloterij en MVO Nederland organiseren op 9 september 2016 in het nu nog leegstaande gebouw aan de Beethovenstraat het evenement ‘Duurzaam (ver-)bouwen: gewoon doen?!’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je leest nu een gratis Premium artikel. Wil je meer artikelen lezen? 

Maak voordelig kennis met Bouwwereld Premium.
Nu het eerste half jaar voor € 49,95 (excl. Btw).
· Online het magazine lezen
· Toegang tot exclusieve vakinformatie
· Spraakmakende bouwschade- en gevelanalyses