Ga naar hoofdinhoud
Supergaaf

Forum aardbevingsveilig zonder concessies aan architectuur

Forum in Groningen is in de ogen van Erwin ten Brincke, adviseur bij ABT, een supergaaf gebouw. Hij was als constructeur nauw betrokken bij de planuitwerking van dit ontwerp van NL Architects. Wat het gebouw voor hem zo bijzonder maakt, is dat ABT het prijsvraagconcept tot het einde toe zonder concessies te doen heeft weten te realiseren. De weg die ABT daarbij bewandelde, was buitengewoon leerzaam. Niet alleen werd voor het eerst in de parkeerkelder onderwaterbeton met staalvezel toepast, het materiaal maakte het ook mogelijk de poeren ‘in den droge’ te maken alsmede de poeren en de vloeren veel slanker te dimensioneren. Daarnaast kreeg ABT door het speels en schuin plaatsen van de kolommen in het gebouw het voor elkaar openheid en zichtlijnen te creëren waarmee Forum aan zijn bedoeling kon voldoen: een huiskamer voor de stad te zijn.

Ten Brincke vertelt dat ABT in 2006 door NL Architects gevraagd werd om vanuit constructie een bijdrage te leveren aan de prijsvraag die aan het gebouw ten grondslag lag. “Ik kan zonder terughoudendheid zeggen dat echt alles van het ontwerp gerealiseerd is zoals het de bedoeling van de architect was.” Dit vervult hem met trots want dat was volgens hem een uitdaging van formaat. Forum is met zijn schuine gevelvlakken en schuine kolommen bepaald geen alledaagse verschijning in het Groningse straatbeeld.

https://youtu.be/iIQs3rqRTkg

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.