Ga naar hoofdinhoud
Vakprijzen

Museum Singer Laren winnaar Beste Gebouw van het Jaar en Publieksprijs

De uitbreiding van Museum Singer Laren is verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar. Het ontwerp is van Bedeaux de Brouwer Architecten in opdracht van Stichting Singer Laren. Voor het eerst werd het Beste Gebouw van het Jaar bekroond met de Vakjuryprijs én de Publieksprijs.

‘De kwaliteit van het vernieuwde Museum Singer Laren schuilt in de vanzelfsprekendheid waarmee het ontwerp is ingepast op zijn plek. Het project laat zien dat je soms de beste kwaliteit krijgt door een bestaande situatie te verbeteren in plaats van iets nieuws te maken’, aldus de jury. Niet alleen de vakjury, maar ook het publiek blijkt de kwaliteit van de uitbreiding te waarderen. Met meer dan een kwart van de stemmen werd Museum Singer Laren uitgeroepen tot Publiekswinnaar.

Winnaars verschillende categorieën

Museum Singer Laren moest het opnemen tegen negen andere genomineerden verdeeld over de vier categorieën. In de categorie Particuliere Woonbeleving waren de Trudo Toren in Eindhoven, Stories in Amsterdam en Landgoed de Lage Lier genomineerd. “De jury ziet dat het proces bij Stories ingewikkeld was, terwijl het eindresultaat bedrieglijk simpel oogt; dat is razend knap. Het project laat zien hoe je met vertrouwen in vakmanschap samenwerkingen kunt versnellen. Daarom wint Stories deze categorie”, aldus de jury.

beste gebouw van het jaar
Stories. Foto: Max Hart Nibbrig

De strijd in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie ging tussen twee projecten. Spaarndammerhart in Amsterdam en Little C in Rotterdam. De jury koos uiteindelijk Little C als winnaar vanwege de manier waarop met een enorme hoeveelheid woningen hoogwaardige stedelijke kwaliteit is gerealiseerd.

beste gebouw van het jaar
Little C. Foto: Ossip van Duivenbode

In de categorie Stimulerende Omgevingen waren Floating Office Rotterdam en Depot Museum Boijmans van Beuningen – beide in Rotterdam en de Vernieuwing Koning Willem I College in Den Bosch genomineerd. De jury was er snel over uit: het depotgebouw wint, ‘De manier waarop de kunstwerken ‘vanuit de krochten van de kelder in een spiegelpaleis midden in de stad geplaatst zijn’, is volgens de jury voorbeeldstellend voor de plek die cultuur verdient.

beste gebouw van het jaar
Depot Boijmans van Beuningen. Foto: Ossip van Duivenbode

In de vierde en laatste categorie, die van Identiteit & Icoonwaarde, zijn de nieuwe Rechtbank in Amsterdam en het Museum Singer Laren de kanshebbers. ‘Een sterk architectonisch object in een nieuw stuk stad tegenover een nieuwbouwvleugel die eenheid en rust brengt binnen een bestaand ensemble’, vanuit die afweging koos de jury de Rechtbank Amsterdam tot winnaar in de categorie Identiteit en Icoonwaarde.

beste gebouw van het jaar
Rechtbank Amsterdam. Foto: Fernando Guerra

Door de jury is besloten om het Nationaal Holocaust Namenmonument een eigen plek te geven met de Eervolle Vermelding, de enige dit jaar. “Het grootse van de Holocaust overstijgt dit alles, en maakt dat de jury het project niet naast andere projecten kan en wil plaatsen.”

beste gebouw van het jaar
Het Nationaal Holocaust Namenmonument.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.