Ga naar hoofdinhoud
Vakprijzen

Nederlandse musea kanshebbers internationale architectuurprijs

Museum W in Weert en het Depot van Boijmans Van Beuningen zijn opgenomen in de longlist voor de Archello Award 2023 in de categorie ‘Museum Building of the Year’. De twee Nederlandse gebouwen werden geselecteerd uit meer 1.000 inzendingen vanuit de hele wereld. De longlist voor de Archello Award 2023 bestaat uit tien musea uit zeven landen zoals Denemarken, Duitsland, Hongarije en Portugal. In november wordt bekend gemaakt wie de winnaar is.

De prijs voor beste museumgebouw van 2023 wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt door Archello, een platform voor architectuur en design. Zij streven naar een betere professionele samenwerking, die uiteindelijk leidt tot betere ontwerpen, betere gebouwen en een betere wereld voor ons om in te wonen, werken en leven. Museum W en Maurice Mentjens ontvingen eerder al als enige museum in Nederland de eervolle vermelding ‘Archello’s Best Projects of 2022′.

Vernieuwd Museum W

In 2020 en 2021 heeft een omvangrijke renovatie en verbouwing van het museum plaatsgevonden. Sinds de verbouwing is het rijksmonument voorzien van een markante goudkleurige gevel, bekleed met TecuGold. Het ontwerp van de gevel en het nieuwe interieur en inrichting is van de hand van de Limburgse vormgever Maurice Mentjens.

Maurice Mentjens liet zich voor het ontwerp inspireren door de kostbare en kunstig versierde reliekschrijnen waarin zich de gekoesterde overblijfselen van een heilige bevinden. Vergelijkbaar met een museum als een bewaarplaats voor door de jaren heen verzamelde, bewaarde en gekoesterde objecten.

Depot Boijmans van Beuningen

Het Depot van museum Boijmans Van Beuningen is het eerste openbaar toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het ontwerp van MVRDV is een opvallende verschijning dankzij de spiegelende gevelbekleding en ronde komvorm. Volgens Fokke Moerel van MVRDV is de keuze van het ronde ontwerp mede ingegeven door de locatie op het Museumpark. Het gebouw mocht vanwege de bestaande bebouwing geen achterkant hebben, dus valt een doos als vorm snel af. De spiegelende geval maakt het Museumpark visueel groter en reflecteert de omgeving, waardoor je als het ware om de hoek verder het park in kunt kijken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.