Ga naar hoofdinhoud
Vakprijzen

Van der Valkhotel Zuidas beste gebouw van 2021

De winnaar van de 16e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is het Van der Valkhotel op de Amsterdamse Zuidas, ontworpen door architectenbureau Wiel Arets Architects. De architectuurprijs voor ‘het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’ werd op 16 september uitgereikt aan Adriaan van der Valk door juryvoorzitter Alexander Pechtold. Van der Valk moest het opnemen tegen 11 andere genomineerden, verdeeld over 4 categorieën, waaronder Station Assen. Dat project kreeg de Publieksprijs.

Hotel with a view

De vakjury, onder voorzitterschap van Alexander Pechtold kwam verrassend uit de hoek; ze wees een Van der Valkhotel aan als het gebouw ‘met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij’. Bij de naam Van der Valk dacht de jury aan ‘bakstenen gebouwen met een toekan-logo’. ‘Echter, met dit hotel krijgt niet alleen die naam ‘een nieuwe dimensie’, maar ook de hoteltypologie’, aldus het juryrapport. Op een onmogelijke ‘postzegel’ in een uithoek van de Zuidas ontwierp Arets een ‘hotel with a view’, mede dankzij verdiepingshoge vensters en het feit dat het hotel begint vanaf de 5e verdieping. Bekijk hier het juryrapport.

Publieksprijs BNA Beste Gebouw

Station Assen
Architect: Powerhouse Company i.s.m. De Zwarte Hond
Opdrachtgever: Gemeente Assen i.s.m. NS, Prorail

Winnaars in de vier categorieën

1. Identiteit & Icoonwaarde:
Studio Thonik, Amsterdam
Architect: Studio Thonik i.s.m. MMX architecten
Opdrachtgever: Studio Thonik
De jury: Samen met de architect heeft de opdrachtgever gestreden om een plek in de stad te bemachtigen, het pand op de beschikbare postzegel grond in te passen, en de belijning van de trespa-gevel precies in elkaar te ‘puzzelen’. Door die strakke, grafische vormgeving werkt het gebouw als een sculptuur voor de stad.

2. Leefbaarheid & Sociale Cohesie:
Theater Zuidplein, Rotterdam
Architect: De Zwarte Hond
Opdrachtgever: Hart van Zuid (Ballast Nedam/Heijmans)
De jury: Blij verrast is de jury door dit ‘heerlijk gedegen’ gebouw, dat logistiek vernuftig in elkaar zit en met zijn multifunctionele zalen en robuuste interieur ‘zo dertig jaar mee kan’. Naast het nieuwe zwembad staat het gebouw goed op zijn plek, de manier waarop het plein aan de publieke foyer tot leven is gewekt, toont de betekenis van het theater voor de buurt. 

3. Particuliere Woonbeleving:
Huis op ‘t Raboes, Eemnes
Architect: De Kort Van Schaik
Opdrachtgever: Schipper Bosch Projecten
De jury: Dit huis staat prachtig in het landschap, het ruimtelijk concept is ‘fantastisch uitgewerkt’, elke hoek verrast. De liefde voor het maken is voelbaar; daarbij hebben opdrachtgever – die het ontwerp met zijn eigen bedrijf bouwde – en architect nauw samengewerkt. Dit huis is een Gesamtkunstwerk dat tot het kleinste detail klopt.

4. Stimulerende Omgevingen:
Startmotor, Rotterdam
Architect: Marge architecten
Opdrachtgever: BPA Ridderkerk
De jury: De jury is enthousiast over het woonconcept, dat de ontwikkelaar ondanks enkele bezuinigingen fier overeind heeft gehouden. Ze ziet een gebouw dat leeft, met enthousiaste bewoners die actief zijn in verschillende commissies, gekoppeld aan de voorzieningen. Het is prettig dat de bewoners naast de gedeelde tuin beschikken over een ruim balkon. Startmotor biedt al met al een fijne woonomgeving voor jongeren, en werkt tegelijk als een ‘motor’ voor de herontwikkeling van de buurt.  

Eervolle Vermelding: Fort van Hoofddorp
De jury geeft Eervolle Vermeldingen aan gebouwen die net niet in aanmerking komen voor een nominatie maar wel een bijzondere meerwaarde of kwaliteit hebben die speciale vermelding en navolging verdient.  
Architectenbureau: Serge Schoemaker Architects
Opdrachtgever: Stichting Fort van Hoofddorp
De jury: Een ontwerp dat uitblinkt in bescheidenheid, waarmee een prachtige plek is gecreëerd, om rond te dwalen, samen te tuinieren, en tot rust te komen. Duidelijk is dat dit project van betekenis is voor de lokale bevolking; goed dat de gemeente Haarlemmermeer dat belang zag, en dapper hoe de initiatiefnemers tien jaar hebben doorgezet om hun droom te verwezenlijken. 

Foto: Jan Bitter

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.