Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

40 CO-vergiftigingen in zes weken

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting slaan alarm over koolmonoxide (CO). De afgelopen zes weken werden al veertig mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging. Dat meldt het ANP. Naar verwachting is in de komende maanden sprake van een piekperiode, omdat vanwege het winterweer gasgestookte cv-installaties intensiever gebruikte gaan worden.

Achttien koolmonoxidevergiftigingen

In de voorbije weken werden vanwege achttien incidenten veertig mensen naar het ziekenhuis gebracht. Vorig jaar vielen er op basis van de ongevallenregistratie van de Brandweer 2 doden en 161 gewonden, met 114 ziekenhuisopnames tot gevolg. Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting veronderstellen dat het werkelijke aantal hoger ligt, omdat incidenten met open haarden of houtkachels niet in de cijfers zijn meegenomen. Uit de cijfers van bijvoorbeeld Geas Energiewacht bleek ook al dat vorig jaar het aantal ziekenhuisopnames stevig is toegenomen.

De Nederlandse Brandwonden Stichting zegt dat uit een steekproef blijkt dat 43 procent van de ondervraagden niet weet dat of waar een CO-melder moet hangen op de plaats waar een CV-ketel, geiser, open haard of kachel aanwezig is.

Concentrische rookgasafvoeren

De kans op koolmonoxidevergiftiging kan worden verkleind door de toepassing van concentrische rookgasafvoeren, in plaats van parallelle afvoeren. Beide systemen zijn, mits goed aangebracht, in principe veilig, maar concentrische afvoeren bieden een extra veiligheidsvangnet omdat het een pijp-in-pijp-constructie is. Bij lekkage van de binnenbuis komen de rookgassen niet in de open lucht, maar direct in de luchttoevoer van de ketel, die daardoor op storing springt. Mocht er per ongeluk koolmonoxide geproduceerd worden én er de rookgasafvoer zelf is lek, dan komt de koolmonoxide dus niet direct in de woning terecht en stopt de productie van de koolmonoxide.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.