Ga naar hoofdinhoud

Schroeven

Dakplaat met schroeven

Of het handig is om dergelijke dakplaten met een schroefbevestiging te gebruiken op een woningdak, is sowieso al de vraag. Maar het is wel goedkoop. En degene die het aanbracht was vast ook lekker goedkoop. Die moest nog leren meten, zodat de schroeven goed verdeeld werden en allemaal in de onderliggende regels terechtkwamen. Als je op verschillende plekken twee schroeven vlak bij elkaar zet, doe je het toch echt niet goed. En die verkeerd geplaatste schroef kun je dan wel laten zitten, maar of die waterdicht afdekt zonder onderhout is de grote vraag. De praktijk gaat het uitwijzen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

11 reacties op “Schroeven

 • Eelke

  Dit zijn de voorgeboorde gaatjes voor het laatste zonnepaneel. Komt er zo op!

 • Henk

  [speculatie]
  De architect komt nooit op de bouw
  De onderaannemer doet maar wat
  De aannemer interesseert het niet
  De gemeente controleert niet
  De eigenaar maakt het niet uit
  [/speculatie]

  We werken in een vreemde bedrijfstak.

 • Leon

  @rb
  Ah je doelt op de zonnepanelen (neem ik aan). Zo had ik ‘m niet gelezen. Het is me ook niet duidelijk wat de functie is van die metalen dakbanen/-platen. Is het als zichtwerk bedoeld om de ruimte naast de zonnepanelen op te vullen? Of dient het slechts als waterkerende onderconstructie en zijn de zonnepanelen ’te smal’? Feit lijkt me toch wel dat het getoonde niet hetgeen is dat de ontwerper voor ogen gehad zal hebben.

 • TheoR

  De architect is waarschijnlijk gemangeld door de projectontwikkelaar. Wanneer de panelen perfect op het dakvlak zouden passen is de woning 0,30 m te breed of te smal. Duurzaamheid enkel wanneer het niets kost!

 • bas

  ik denk dat de grootste fout is dat de architect niet de maatvoering van het dak op de panelen heeft afgestemd.

 • rb

  Leon, zij jij bij de panelen bevestigingsmaterialen zitten dan?

 • TheoR

  Dit is inderdaad “blind” bevestigd! ’t Is maar hoe het leest.

 • Leon

  @rb
  ‘Blind bevestigd’ noem jij dit…?

 • rb

  @Teunis, ik kan je niet zeggen dat er iets zondermeer goed of fout is, maar de plaatser vindt een blind bevestigd paneel blijkbaar goedkoop omdat het geschroefd is. Daarnaast vraagt hij/zij zich af of de gekozen bevestiging wel geschikt is op deze dakplaten terwijl we kijken naar de zetstukken die zorgen voor de afwatering op het dak en is zonder verdere info geheel onbekend wat de onderconstructie is van dit dak. Ook is niet te zien wat voor schroef of aannemelijker bout er gebruikt is en of er bijvoorbeeld EPDM afdichtingsringen zijn gebruikt.

 • Teunis

  rb, kun jij aan mij, als leek, uitleggen wat er dan goed of fout aan is? Los van het technische of mogelijkheden van lekkage zou ik gekozen hebben voor een bepaalde logica/systeem van bevestigen, nu lijkt het erg willekeurig.

 • rb

  Vraag me af of de inzender weet waarover hij/zij praat…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *