Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Aanleg grootste dakpark deze maand van start

De aanleg van het grootste dakpark van Nederland gaat deze maand van start. Het bevindt zich op een winkelcentrum in Rotterdam en loopt naadloos door via de lager gelegen expeditiestraat tot op maaiveld.

Op de plaats van een voormalig rangeerterrein is in de Rotterdamse wijk Delfshaven een nieuw winkelcentrum gerealiseerd, met een lengte van een kilometer en een hoogte van 9 meter. Aan de achterzijde ligt een overdekte expeditiestraat, met een lagere bouwhoogte. Parallel daaraan ligt onder het maaiveld een leidingentracé. Gemeentewerken Rotterdam ontwierp over dit gehele complex een Stadspark van 80.000 m2, waarvan 40.000 m2 op het dak van de gebouwen is gelegen.

Het winkelcentrum is inmiddels in gebruik genomen. Dat betekent dat Mostert De Winter bv bij de aanleg van het park ernstig rekening moet houden met de belangen van de ondernemers. Voor de aanleg zelf is ongeveer anderhalf jaar uitgetrokken, zodat het stadspark medio 2013 in gebruik genomen zal worden.

Gekozen is voor een tweelaagse volledig verkleefde wortelbestendige bitumineuze dakbedekking. Deze is op het beton aangebracht. Boven op de dakbedekking ligt XPS-isolatie (Styrofoam Floormate 500). Volgens Van Cooten is dit het meest veilige systeem voor onder groendaken. De volledige verkleving en de betonnen ondergrond zorgen er samen voor dat de kans op beschadigingen vrijwel nihil is. En mocht er toch een lekkage zijn dan is die eenvoudig op te sporen, doordat het lekwater recht door het beton naar beneden gaat en zich daar aftekent. Bij systemen met de isolatie onder de dakbedekking kan lekwater zich bovendaks ver verspreiden en verdelen voordat het binnen zichtbaar wordt.

Lees het hele verhaal in Bouwwereld 14 (Thema Dak). Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.