Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Aantal verplichte energielabels voor kantoren stijgt te langzaam

Het aantal energielabel C-plichtige kantoren neemt onvoldoende toe. Als het tempo niet versnelt, dan voldoen lang niet alle kantoren aan de verplichting in 2023. Dat blijkt uit onderzoek van de RVO. Kantoorgebouwen die in 2023 geen energielabel C mogen per 1 januari van dat jaar niet meer worden gebruikt.

Kantoren moeten vanaf 2023 een minimaal energielabel C hebben. De is verplichting is een afspraak uit Energieakkoord van 2013. Vooralsnog lijkt er weinig animo te zijn onder kantooreigenaren om aan de verplichting te voldoen.

Poll

Gaan alle kantoorgebouwen in 2023 voldoen aan het verplichte energielabel C?

  • Nee, niet alle gebouweigenaren zullen hun plicht nakomen en daardoor zal het verplichte label worden uitgesteld. (76%)
  • Nee, niet alle gebouweigenaren zullen hun plicht nakomen en gemeenten gaan streng handhaven. (20%)
  • Ja, gebouweigenaren zullen hun plicht nakomen, maar het zal allemaal op het laatste moment gebeuren. (3%)
  • Ja, gebouweigenaren zullen hun plicht op tijd nakomen. (1%)
Laden ... Laden ...

Volgens de laatste schatting van het RVO zijn er ongeveer 65.000 kantoren die nog geen minimaal energielabel C hebben. In totaal telt Nederland zo’n 100.000 kantoren. Kleine kantoren en monumenten zijn uitgesloten van deze verplichting. Naar schatting hebben 38% van deze energielabel-C-plichtige kantoren een groen label van C of beter, zo’n 25.000 kantoren.

energielabel
Bron: RVO.nl

Aantal C-labels stijgt te langzaam

Het aantal energielabel C-plichtige kantoren met een groen label neemt sinds 2017 met 8 procent wel toe, maar te langzaam. Wanneer dit tempo niet versnelt, voldoen in 2023 lang niet alle kantoren aan de verplichting, concludeert het RVO.

Ruim 60% voldoet nog niet

Naast de 38% van de kantoren met label C of beter, heeft 12% (zo’n 7.500) een geregistreerd label D of slechter. Voor 50% van de kantorenvoorraad is nog geen label geregistreerd. Na registratie van het label zal een deel hiervan waarschijnlijk wel aan de verplichting voldoen, maar het is niet duidelijk hoe groot dat aandeel is. Kantoren zonder geregistreerd label of met een rood label (D of lager) voldoen op dit moment nog niet aan de eisen. Dat betreft ruim 60% van de kantoren.

Handhaving

Volgens de wet mag een kantoor dat onder de energielabel C-plicht valt, maar daaraan niet voldoet, per 1 januari 2023 niet meer worden gebruikt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) stelde recentelijk extra financiële middelen beschikbaar aan gemeenten voor de handhaving van de wet.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.