Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Architect: Bouw wolkenkrabbers van hout

De mens moet wolkenkrabbers voortaan van hout bouwen. Dat betoogde de Amerikaanse architect Michael Green in juli tijdens de populaire wetenschappelijke conferentie TED  in Californië, Verenigde Staten. Bouwen met hout is beter voor het milieu dan beton en staal. Hout slaat CO2 op, terwijl dat broeikasgas juist vrijkomt bij de productie van gebruikelijke bouwmaterialen.

“Ik hou het meest van hout. Altijd als mensen mijn houten gebouwen binnenlopen dan reageren ze anders: ze raken direct de muren of constructiepalen aan. Dat heb ik nog nooit gezien bij een betonnen zuil.”

Het bouwen van houten wolkenkrabber is voor Green niet alleen een visie; de architect is momenteel bezig met het daadwerkelijk uitwerken van een houten gebouw van 30 verdiepingen.

Brandveiligheid

Green wijst erop dat bomen van nature vaak al zo hoog zijn als kleine flats. Volgens hem bestaat 8 procent van de uitstoot van broeikasgassen uit de productie van metalen en betonnen bouwmaterialen. “Hout groeit op zonne-energie.”

In zijn betoog behandelt hij veel voor de hand liggende vragen: overbevolking, ontbossing, co2-uitstoot en natuurlijk ook brandveiligheid.

Tegenstanders wijzen op het brandgevaar van houten huizen. Daar weet Green wat op: “De massale blokken hout die ik gebruik branden erg langzaam vanwege hun dikte. Ik kan het bouwmateriaal daardoor net zo veilig maken als hout of staal.”

Video

Het virtuele essay dat Green op 9 juli in Long Beach, Californië deelde, ziet u hieronder in de video.

Bron: Nieuws.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Architect: Bouw wolkenkrabbers van hout

  • Naast de projecten in de diverse landen om ons heen die Kees de Vries aangeeft, is er ook in Nederland reeds ervaring opgedaan. Enige jaren geleden is in Almere het Malmö Hus van Bureau Tigchelaar gerealiseerd. 4 laags complex volledig van hout met 56 appartementen. Tevens is de liftschacht en vluchtroute trappenhuis volledig in hout uitgevoerd. Kijk eens op http://bit.ly/1c7FTIS

  • Kees de Vries

    In het auditorium van de TU Delft wordt op 31 oktober a.s. in het Congrescentrum van TU Delft de studiedag Bouwmaterialen & Innovatie gehouden. Centrum Hout zet de reeks sprekers van verschillende materialen luister bij door de inbreng van de lezing ‘Met hout de hoogte in’.
    Prof. dr.ir. J.W.G van de Kuilen spreekt naar aanleiding van recente ontwikkelingen over de mogelijkheden van meerverdiepingenbouw in hout. In Australië is recentelijk houtbouw opgeleverd van tien verdiepingen en ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bestaat inmiddels ervaring om met hout de hoogte in te gaan. In Noorwegen wordt op dit moment een appartementencomplex van veertien verdiepingen gebouwd. En ook Green’s initiatief komt langs. Voor meer informatie: http://www.bouwmaterialeneninnovatie.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.