Ga naar hoofdinhoud
Bouwmaterialen, Ventilatie

Climarad uitgerust met convectoren

Climarad vernieuwt haar decentrale wtw-ventilatiesysteem met ingebouwde verwarming. De fabrikant vervangt in de nieuwste versie de radiator voor convectoren, zodat de techniek ook toegepast kan worden bij woningen met een lage aanvoertemperatuur voor verwarming. De introductie van de Vita is een uitbreiding op het bestaande assortiment.

Climarad combineert al jaren een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning met een radiator die ervoor hangt. De techniek verwarmt en distribueert frisse lucht die via geveldoorvoeren de woning binnen komt en verlaat. Het decentrale systeem wordt veel toegepast bij het verduurzamen van corporatiewoningen. De laatste jaren is het assortiment uitgebreid met meerdere producten voor de combinatie met onder andere vloerverwarming.

Convector

De techniek krijgt dit jaar een update. De grootste wijziging ten opzichte van het klassieke Climarad 2.0-systeem is dat de fabrikant bij de nieuwe Vita gebruik gaat maken van convectoren, optioneel met hierop geplaatste ventilatoren die de convectie aan kunnen jagen. De convector werd al toegepast in de Care-unit, die het bedrijf al voor de zorgsector op de markt heeft. De Vita wordt nu nog naast de Climarad 2.0 (met radiator) gevoerd; de verwachting is dat deze techniek uiteindelijk de opvolger gaat worden.

Combinatie met warmtepomp

De nieuwe Climarad Vita is op 2 februari 2023 gepresenteerd op een kennisevent in Utrecht, voorafgaand aan de BouwBeurs. Hier is de techniek gecombineerd met de nieuwe (hybride) warmtepomp van Intergas, en gekoppeld aan verschillende duurzame stappen die genomen kunnen worden. De technieken zijn samen nu op de BouwBeurs te zien.

Afgifte-oppervlak

De samenwerking mikt vooral op de projectenmarkt; bestaande huurwoningen die met een warmtepomp, lage temperatuurverwarming en ventilatie met warmteterugwinning verduurzaamd kunnen worden. De techniek maakt het mogelijk om met één toestel te verwarmen, te ventileren en te koelen. Normaliter moet bij een overstap naar lage temperatuurverwarming het afgifte oppervlak vergroot worden. Door de overstap naar convectoren met optioneel de ventilatoren hoeft dit niet. Daarnaast kan met een decentrale ventilatie-wtw tot 125 m3/h aan lucht ververst worden. Dat maakt de techniek voor veel appartementen en kleine woningen een interessant alternatief voor mechanische ventilatie met raamroosters, waarbij veel meer energie verloren gaat.

Meer systemen

Climarad is niet de eerste met een dergelijke oplossing met convectoren. Jaga heeft al langer de Oxygen2 op de markt die eveneens decentrale ventilatie combineert met de eigen LowH2O-convectoren met ventilatoren. Hier wordt de warmte uit de afgezogen lucht alleen niet door hetzelfde apparaat overgedragen aan de inkomende lucht (warmteterugwinning).

Het toestel van Climarad (1530 x 470 x 270 mm) is toe te passen bij een minimale borstweringshoogte van 520 mm. Het toestel beschikt over een ingebouwde warmtewisselaar en sensoren om de luchtkwaliteit te meten. Aan de voorzijde van de ventilatie-unit is een convector geplaatst inclusief aanvullende ventilatoren (één fan cassette), die afhankelijk van de vraag kunnen worden uitgebreid met maximaal drie extra fan cassettes. De fans kunnen in de verwarmingsmodus op drie standen draaien.

De Vita is verkrijgbaar in twee varianten: een die werkt op de ruimtethermostaat, en een versie die waterzijdig centraal wordt aangestuurd.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.