Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

“Brandveiligheid is gebaat bij meer kennis van brandpreventie”

Brandveiligheid begint met brandpreventie. Maar uitvoeren van de wettelijke maatregelen en realiseren van de juiste oplossingen blijken in de praktijk vaak complex. Met als resultaat hoge faalkosten, of erger nog: een brand. Meer kennis van brandpreventie is daarom noodzakelijk, zegt Emiel van Rossum, directeur van Brandpreventie Academy.

Faalkosten

Brandveiligheid staat hoog op de maatschappelijke agenda. Bedrijven en organisaties zijn zich daarom inmiddels bewust van hun verantwoordelijkheid op dit terrein. Maar in de praktijk gaat het toch regelmatig fout. “De wet- en regelgeving blijkt complex en is niet altijd eenvoudig uit te leggen”, legt Emiel van Rossum de vinger op de zere plek. “Bovendien beschikt niet iedereen over de juiste kennis. Daardoor worden er fouten gemaakt tijdens de keuze van maatregelen, het ontwerp of de realisatie van brandmeldinstallaties. Afgekeurde brandscheidingen of brandmeldinstallaties die geen certificaat krijgen, komen daardoor helaas maar al te vaak voor. Met als gevolg hoge faalkosten.”

Stalbranden

Onvoldoende kennis zorgt niet alleen voor hoge faalkosten, maar in geval van een brand kunnen de consequenties uiteindelijk nog veel groter zijn. Emiel van Rossum: “Niet alleen de financiële schade is meestal enorm, maar regelmatig zijn er ook slachtoffers te betreuren. “Of kijk bijvoorbeeld naar de recente grote stalbranden”, vervolgt Emiel van Rossum. “Naast het dierenleed dat deze veroorzaken, is de maatschappelijke impact groot en de imagoschade voor de veehouderijsector enorm.”

Winst

“Brandveiligheid is daarom gebaat bij meer kennis van brandpreventie”, stelt Emiel van Rossum. “Ik weet uit ervaring dat de (in)directe winst ervan gigantisch kan zijn. Denk alleen al aan het reduceren van de faalkosten, of het voorkomen van de negatieve impact van een brand. Allemaal zaken waarop we dieper ingaan tijdens het Nationaal Congres Brandpreventie.”

Nationaal Congres Brandpreventie

Tijdens het Nationaal Congres Brandpreventie op 14 en 15 november a.s. delen diverse experts hun actuele kennis over Bouwkundige Brandpreventie en Brandveiligheidsinstallaties. Thema’s die op het programma staan, zijn onder andere: Bepalen brandwerendheid van (oude) deuren, Transformatie van gebouwen met functiewijziging, Inspecties Brandmeldinstallaties: praktijkproblemen en – oplossingen, Brandveiligheid in veestallen.

Het Congres is interessant voor: architecten, projectleiders, engineers, werkvoorbereiders en ontwerpers in de bouw en installatietechniek. Ofwel iedereen die betrokken is bij het ontwerpen en realiseren van gebouwen en de brandveiligheidsinstallaties.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.