Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Extra besparen met gevel van zonnepanelen

Wie investeert in bijvoorbeeld zonnecellen krijgt niet alleen een lagere energierekening en kan een deel van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Door de zonnecellen te integreren in de gevel, wordt er ook nog bespaard op bouwkosten. Gevelbouwer De Groot & Visser uit Gorinchem promoot deze bouwwijze.

Zonnepanelen in gevel

Zwembad Zevenkampse Ring in Rotterdam is een goed voorbeeld van het gebruik van zonnepanelen in de gevel. In het oorspronkelijke ontwerp had het zwembad een gevel van geëmailleerde glaspanelen. Deze panelen zien er bijna hetzelfde uit als amorfe zonnepanelen en daarom werd besloten een extra investering van 20 euro per vierkante meter te doen en de gevel met zonnepanelen uit te voeren. De gevel levert jaarlijks ruim 10 euro per vierkante meter aan energie op. Dat betekent dat de gevel zich in twee jaar terugverdient. Eventuele subsidies zijn daarbij nog niet meegerekend.

Subsidie voor duurzame investeringen

Wie investeert in energiebesparende technieken of duurzame energie, kan per 1 januari 2013 gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA 2013). Met de EIA kunnen bedrijven 41,5% van de investeringskosten extra aftrekken van de fiscale winst. De overheid stelt 151 miljoen euro beschikbaar. Om gebruik te kunnen maken van de regeling zijn er wel een aantal voorwaarden. Voor zonnepanelen geldt bijvoorbeeld dat ze een gezamenlijk piekvermogen van 90 Watt moeten hebben. Ook de omvormer, de aansluiting op het elektriciteitsnet en eventueel ook het zonvolgsysteem komen in aanmerking voor subsidie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Extra besparen met gevel van zonnepanelen

  • Voor veel bedrijven is zijn de fiscale voordelen bij overstap on zonne-energie nog niet helemaal duidelijk. Overstappen op zonnepanelen is zeer gunstig op dit moment vanwege de KIA en EIA. Deze komen bovenop de normale aftrek. Er staat een handige tool op http://www.lychnus.com om te kijken wat je terugverdientijd kan zijn. Dat geldt trouwens ook voor elektrische auto’s. Die kosten voor bepaalde rechtsvormen afhankelijk van de belastingschijf netto vanaf 3000 euro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.