Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Geluidabsorberende vloer wint Bouwtechniek Award

De geluidabsorberende vloer in de overkapte binnenplaats van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam van LBP|Sight en het Tubus System van TSI Pipe Technologies zijn de winnaars van de Bouwwereld Bouwtechniek Award 2012. De prijsuitreiking was tijdens Building Holland in RAI Amsterdam.

De geluidabsorberende vloer in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum won de Juryprijs en het daarbij behorende glasobject van architect/glaskunstenaar Han de Kluijver. De publieksprijs ging naar het Tubus System waarmee het riool in flatgebouw Middenhoek in Rijswijk hersteld werd.

Juryprijs

De vloer kwam als winnaar uit de bus omdat zonder toepassing ervan onder de glazen koepel van het museum de nagalmtijd onaanvaardbaar hoog zou zijn. De akoestische werking van de vloer berust op een bekend fysisch principe dat de Duitse wiskundige Hermann Ludwig ontdekte in de 19e eeuw. De nagalmtijd is door de vloer teruggebracht tot minder dan 4 seconde. Overigens heeft het Scheepvaartmuseum als eerste gebouw ter wereld een vloer die geluid absorbeert.

Bij de ontwikkeling van de vloer heeft LBP/Sight niet uit het oog verloren dat de toepassing behalve effectief, esthetisch ook in orde moest zijn. De vloer mocht beslist geen afbreuk doen aan de rest van het gebouw, en dat is volgens de jury wonderwel gelukt. Door toepassing van het winnende idee is een ruimte ontstaan die in meer dan één opzicht functioneel is. Dat is, gegeven de situatie, een prestatie van formaat.

Publieksprijs

Naast de Juryprijs was er ook de Publieksprijs. Afgelopen dagen hebben zowat 2.500 mensen online en op de beurs Building Holland hun stem uitgebracht. Het oordeel van het publiek was glashelder. Voor ruim 25 procent van de stemmers was kennelijk snel duidelijk dat de winnaar goed heeft nagedacht over welk probleem in de gebouwde omgeving dringend een oplossing behoeft.

Slim is ook dat milieuaspecten zoals reductie bouwafval en recyclebaarheid van het materiaal niet uit het oog werden verloren. Voeg daar de praktische toepasbaarheid en besparing op arbeid aan toe, en het was volgens het publiek snel duidelijk dat de Publieksprijs van de Bouwwereld Bouwtechniek Award 2012 moest gaan naar het Tubus System van TSI Pipe Technologies Netherlands BV.

Video

Hieronder de video’s van het Tubus System en het Scheepvaartmuseum

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.