Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

18.000 glasplaten op dak in Parijs

In het hart van Parijs is het nieuwe Forum des Halles geopend dat in acht jaar tijd compleet is gerenoveerd. Dit multifunctioneel centrum heeft een golvend dak opgebouwd uit 18.000 glasplaten.

Deze 25.000 vierkante meter grote Canopée is een ontwerp van de Franse architect Patrick Berger. Het bijzondere glas zweeft boven een enorme patio, filtert het licht, beschermt tegen weer en wind en zorgt voor een aangenaam, stabiel binnenklimaat.

Gelaagd veiligheidsglas

De ruiten zijn door AGC Glass geproduceerd en opgebouwd uit gelaagd veiligheidsglas. De samenstelling is tweemaal 6 millimeter glas, door AGC Vertal Sud Est gelamineerd met een heldere Evesafe folie. De twee glasplaten zijn aan de bovenzijde Imagin Gothic figuurglas op positie 2 voorzien van een gele email en extra helder Clearvision met een deels matte email aan de onderzijde van het glas. De bijzondere samenstelling en bewerkingen hebben het ‘effect van een zonsondergang’, aldus de architect. ‘De folie zorgt ervoor dat het glas bij breuk aan elkaar blijft plakken, zelfs bij explosies. Het immense dak is dan ook esthetisch en functioneel.’

Forum des Halles huisvest diverse nationale culturele centra en muziekscholen maar is bovenal een voor publiek toegankelijk centrum waar op een oppervlakte van maar liefst 13.000 vierkante meter wordt gegeten, gedronken en wordt gewinkeld. Het Forum bevindt zich boven Chatelet des Halles, het vijf lagen tellende belangrijkste knooppunt van de Parijse metro dat dagelijks 800.000 reizigers verwerkt. Het Forum zelf verwacht jaarlijks 37.000 miljoen bezoekers.

Zie ook de video Glas in 1 minuut waarin hoofdredacteur Marco Groothoff van Glas in Beeld in tekst en beeld een korte uitleg geeft over het glazen dak.

Tekst: Marco Groothoff
Foto’s: Berger Anziutti Archtectes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.