Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Instructie voor deskundigen energielabel

Op 16 maart en 20 april 2015 vinden er instructiebijeenkomsten plaats voor professionals die erkend deskundige energielabel woningbouw willen worden volgens de nieuwe systematiek van het energielabel voor woningen, die op 1 januari 2015 van kracht is.

In de nieuwe systematiek ontvangen alle woningeigenaren een voorlopig energielabel, dat zij zelf moeten omzetten in een definitief label als zij hun woning willen verkopen of verhuren. Dit gebeurt via de webapplicatie www.energielabelvoorwoningen.nl, waarin de woningeigenaar zelf gegevens aanlevert over zijn woning, bijvoorbeeld over isolatie, verwarming en glas. De erkend deskundige checkt deze gegevens en valideert de bewijsstukken in de webapplicatie van RVO.nl. Vervolgens ontvangt de woningeigenaar het definitieve energielabel van RVO.nl.

Deskundige

De erkend deskundige energielabel woningbouw komt in beeld als de woningeigenaar het energielabel wil registreren. De woningeigenaar selecteert een erkend deskundige en stelt de benodigde (en door het systeem aangegeven) bewijslast ter beschikking. In principe controleert de erkend deskundige de aangeleverde bewijsstukken op afstand, via de webapplicatie. Alleen als de woningeigenaar hulp wil bij het aanpassen van de woningkenmerken of bij het verzamelen van de bewijsstukken kan de rol van de erkend deskundige groter zijn. Per jaar vinden er ongeveer 120.000 verkooptransacties van woningen plaats. Per situatie kan de tijd die gemoeid is met het beoordelen van bewijzen fluctueren. De verwachting is dat de kosten voor de woningeigenaar een paar tientjes bedragen.

Deze bijeenkomsten zijn voor EPA-opnemers en EPA-adviseurs die een bewijs van vakbekwaamheid hebben (conform BRL 9500-01) en erkend deskundige energielabel woningbouw willen worden. Ook niet-EPA-gediplomeerden komen in aanmerking, indien zij examen doen voor erkend deskundige energielabel woningbouw en een bewijs van vakbekwaamheid overleggen. De instructie van RVO.nl is voor beide groepen verplicht om erkend deskundige energielabel woningbouw te worden.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Instructie voor deskundigen energielabel

 • Piet Hoeijmakers

  Het lijkt mij volkomen zinloos om nog meer mensen op te leiden voor (werkloze) erkend deskundige. Voor een tarief van 3,- euro inc. BTW zijn er al een aantal druk mee en iedereen die meer vraagt krijgt geen klant
  Minister Blok had het over enkele tientjes maar er zijn marktpartijen bezig die een slaatje slaan uit de gegevens die de argeloze woningeigenaar opstuurt, zoals installatie- en isolatiebedrijven.

 • Jan

  Er zijn nu meer dan 400 deskundigen.
  Hoeveel heeft de markt nodig? Worden er geen 500 woningen per dag verkocht. Ik ben geen econoom. Maar ik wens elke nieuwe deskundige
  succes met de cursus.

 • TheoR

  Dit is weer typisch zo’n materie voor pratende pakken en lopende agenda’s. Een middagje cursus met na afloop een gok-sessie middels multiple-choise en je mag je erkend adviseur noemen. Dubbeltje eerste rang en vervolgens de markt verpesten. Jammer voor de professionele adviseurs die met recht een redelijk honorarium mogen vragen.

 • Misterblu

  Het energielabel zoals in Nederland geldt, is krachteloos, zinloos en waardeloos. In de overige , ons omringende landen is het veel beter geregeld en gedefinieerd. De 5 ministers die zich bij ons al jaren verzetten tegen een fatsoenlijk label, moeten zich schamen.Het mag niks kosten, en het is dus ook niks. Blok tenslotte, is het summum. Help deze man. Je kunt hem ook laten barsten…

 • Leendert

  Erger nog,

  je bent als erkend deskundige alleen vindbaar op het eerste lijstje van RVO.nl als je minder dan € 10,- vraagt,

 • Harmen

  In het artikel verwacht men dat het label een paar tientjes gaat kosten. Realiteit is dat de prijs door hoge concurrentie nu onder de € 5,00 ligt. Amper genoeg om de studie kosten terug te verdienen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.