Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

L-vormig dak met onzichtbare oplegging

Het L-vormige dak van kunstgalerie Interart lijkt te zweven boven de wanden. Het volledig vlakke plafond is uitgevoerd in kruislaaghout en steunt op een beperkt aantal kolommen. Voor de houtconstructeur Hans Tuinte van ingenieursbureau JVZ was het een uitdaging om dat dak onzichtbaar te koppelen tot één schijf. Dat kwam door het beperkte aantal kolommen; maar vooral door de L-vormige plattegrond.

Voor het construeren van het dak begon Tuinte met het bepalen van de grootste overspanning en daarmee de benodigde dikte van de elementen. Die kwam uit op 248 mm. Die maat had hij op ongeveer 2/3 deel van het dak nodig en heeft hij vanuit praktisch oogpunt ook toegepast op het resterende deel met een kleinere overspanning.

Oplegging

Om de L-vorm te kunnen maken, moest Tuinte een onzichtbare oplegging creëren. Hij heeft dat opgelost door een halfhoutse overkeping te maken, met aan de bovenzijde nog een ingelaten strook triplex er overheen. De halfhoutse inkeping betekent echter wel dat beide platen – zowel de opgelegde als de dragende – sterk verzwakt worden. Het hout heeft de neiging om op deze rand te gaan splijten. Om dat te voorkomen zijn aan beide zijden van de oplegging lange Spax schroeven in het hout gedraaid, als een soort inwendige ophangwapening. De verbinding zelf is ook van bovenaf geschroefd, maar dan vooral met het oog op de benodigde schijfwerking.

Zijdelingse koppeling

De dakelementen zijn zijdelings aan elkaar gekoppeld middels een strook triplex (35x500mm), die aan de bovenzijde van de elementen in een sponning is aangebracht. Dit voorkomt wisselingen in de elementen en verzorgt de schijfwerking in het dak.

Lees het complete verhaal in Bouwwereld 13. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.