Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Maak natuurinclusief bouwen verplicht’

Een coalitie van diverse partijen pleit het voor verplichten van natuurinclusief bouwen. De coalitie maakt zich zorgen over de leefbaarheid van steden en het verlies van biodiversiteit. Ze zien volop kansen om steden en dorpen te vergroenen, zodat natuur meer ruimte krijgt. Hun gezamenlijke pleidooi staat in het manifest Bouwen voor Natuur. ‘Natuur hoort een vanzelfsprekend ingrediënt te zijn in alle nieuwbouw. We roepen de politiek op: leg dit vast in het nieuwe regeerakkoord en help ons zo groene duurzame steden te realiseren’, aldus de opstellers.

Het manifest is ondertekend door meerdere partijen. Initiatiefnemers zijn milieuorganisatie Natuur & Milieu, NL Greenlabel en Vogelbescherming Nederland. Ook bouwbedrijven Volkerwessels, Ballast Nedam, BAM Wonen en Heijmans onderschrijven de oproep.

Behoeft aan eenduidige regelgeving

De opstellers van het manifest willen een ‘natuurstandaard’ voor nieuwbouw. Omdat maatregelen voor natuur nu niet verplicht zijn, zit ‘natuur’ meestal niet in de aanbestedingseisen. Dit is nadelig voor bedrijven die wél aandacht besteden aan duurzaamheid en ecologie in hun voorstel. ‘Of een project de natuur in de stad versterkt of bedreigt, hangt nu af van de inzet van bedrijven en de eisen van een gemeente. We hebben behoefte aan eenduidige regelgeving om een level playing field te krijgen en er zeker van te zijn dat mens en natuur in harmonie kunnen samenleven’, aldus Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development.

Nieuwe kansen met nieuwbouw

Volgens de coalitie ontstaat er voor steeds meer dieren en planten gebrek aan ruimte en voedsel in steden. Het merendeel van de vogelsoorten dat kenmerkend is voor de stad, zou in rap tempo achteruit gaan. ‘Nieuwbouwwijken geven ons de kans de natuur weer terug te halen naar de stad. Door wijken te ontwerpen met plekken om te broeden, voedsel te vinden en te schuilen. En door groene verbindingen aan te leggen met andere delen van de stad. Kijk naar een wijk als Berckelbosch in Eindhoven, waar een ecologisch verbindingszone wordt aangelegd en in iedere woning een huismus kan broeden’ aldus Fred Wouters,  directeur Vogelbescherming Nederland.

Bouwstenen natuurinclusief bouwen

De coalitie beschrijft drie groene ‘bouwstenen’ die in ieder bouwproject een plek moeten krijgen. 

  • Natuur in de woning: verblijfruimtes of nestelstenen in gevels en daken, voor soorten als de huismus, gierzwaluw en vleermuis.
  • Natuur rondom de woning: groene daken, groene gevels, natuurlijke tuinen. Groene daken vangen, net als onverharde tuinen, regenwater op.
  • Natuur in de buurt: parken en perken in iedere wijk, met daartussen verbindingsroutes voor dieren.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.