Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nestvoorzieningen verplicht bij nul-op-de-meter renovatie

Woningen die een nul-op-de-meter renovatie ondergaan volgens het NOM Keur moeten standaard worden voorzien van nestkasten voor gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen. Het doel is dat deze beschermde soorten daardoor makkelijker een nestplek vinden. De komende vijf jaar worden de resultaten van dit initiatief nauwkeurig gemonitord.

De reden van de verplichting is de verwachting dat er in de toekomst veel nestplaatsen gaan verdwijnen. Een groot deel van de bestaande woningen ondergaat namelijk de komende tijd een NOM-renovatie of krijgt in ieder geval een isolatie aan de buitenkant. Vogelsoorten zoals de gierzwaluw, huismus en vleermuizen raken hierdoor hun habitat kwijt. Woningen worden namelijk zo goed geïsoleerd dat er geen ruimtes voor nestplaatsen overblijven.

In 2050 alle woningen energieneutraal

In de huidige kabinetsperiode wordt toegewerkt naar renovatie van 50.000 bestaande woningen per jaar, daarna moeten het er jaarlijks 200.000 worden. Uiteindelijk moeten in 2050 alle 7 miljoen woningen in Nederland energieneutraal zijn.

Gedragscode Natuurinclusief Renoveren

De spelregels met betrekking tot de verplichte nestvoorzieningen zijn opgenomen in de Gedragscode Natuurinclusief Renoveren. Hier staat bijvoorbeeld in dat er altijd nestvoorzieningen moeten worden aangebracht, ook al zijn de betreffende vogelsoorten zelf niet gevonden op locatie. Daarnaast moet de bouwer tijdens de bouw de al aanwezige nestgelegenheden ongeschikt maken, en vervangende locaties plaatsen in de buurt van de projectlocatie. Deze maatregelen moeten worden genomen voor aanvang van het broedseizoen. Dit betekent dat een goede planning essentieel is om vertraging van de werkzaamheden te voorkomen.

Ontwerp nestvoorzieningen

Het ontwerp van de nestvoorzieningen moet voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden in de gedragscode. Ook zijn er in samenwerking met BAM en VolkerWessels een aantal goedgekeurde voorzieningen ontwikkeld die gebruikt kunnen worden. De voorzieningen voor gierzwaluwen en huismussen nestkasten worden onder het overstek van de dakgoot geplaatst, en de vleermuisvoorziening in de kopgevel in de vorm van een omkasting.

NOM Keur

Het NOM Keur is een initiatief van Stroomversnelling en is een methode die zorg draagt voor kwaliteitsborging van nul-op-de-meter-producten/concepten en proposities voor woningen, appartementen en woongebouwen bij nieuwbouw en renovatie. Het keurmerk geeft aanbieders, opdrachtgevers en eindgebruikers de garantie dat het product voldoet aan de eisen die voor NOM Keur zijn vastgelegd.

Foto: Anja Koning/Loo Plan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.