Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Meer overtredingen bij asbestverwijdering

Bij het verwijderen van het kankerverwekkende asbest worden meer overtredingen geconstateerd dan voorheen. Bij ruim de helft van de controles die de Arbeidsinspectie de afgelopen jaren heeft gedaan bij de sloop van gebouwen en andere objecten waarin asbest zat, bleek iets mis.

Eerder stuitte inspecteurs nog bij 40 procent van de controles op overtredingen. Dat heeft de Arbeidsinspectie donderdag bekendgemaakt. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken heeft in 2005 en 2006 op ruim 1680 slooplocaties gecontroleerd. De stijging komt voor een deel door meer gerichte controles op plekken, waarbij een vermoede bestond dat er iets mis was.

Bij overtredingen waren werknemers aan de slag zonder een goed werkplan. Ook waren werkzaamheden niet, zoals verplicht is, aangemeld. Bovendien werd bij het slopen onvoldoende gedaan om de concentraties asbestvezels in de lucht zo laag mogelijk te houden en werd afval niet goed afgesloten afgevoerd.

Door het inademen van asbestvezels kunnen mensen kanker krijgen. Daarom is het sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken. Ook gelden er strenge regels voor het verwijderen van de (bouw)stof en mag asbest alleen gestort worden op 26 speciale stortplaatsen in Nederland.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.