Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Snelle fundering met mal van piepschuim

Een flinke tijdwinst en betonbesparing, dat krijgt het Eindhovense B-Invented voor elkaar met hun complete bekistingen voor de funderingsbalk van woningen. Met pasklare EPS (piepschuim) mallen, die al voorzien zijn van stalen wapening, kan de fundering op heipalen in één betonstort gelegd worden.

Het bedrijf kreeg onlangs van Technologiestichtig STW een valorisatiebeurs. ‘We zoeken nu een fabrikant die met ons onze mallen willen gaan produceren.’

Mallen
“De Nederlandse woningbouw kampt met grote tekorten aan vaklieden, maar moet om iedereen een dak boven het hoofd te kunnen bieden in snel tempo nieuwe woningen realiseren. Met prefab-betonnen funderingsbalken hoeven bouwers zelf geen beton meer te storten en zijn er geen timmerlui en betonvlechters meer nodig die op de bouwplek een bekisting maken.

Maar de uitgeharde balken zijn lastig te koppelen, terwijl het grote voordeel van beton is dat het ter plekke in elke vorm gestort kan worden. Met de in de fabriek voorbereidde bekistingen van piepschuim is het maken van een fundering op de bouwplek veel eenvoudiger. ‘We kunnen met onze mallen met twee man in een paar uur een fundering verzorgen.’

Minder bouwtijd
Uit praktijkonderzoek blijkt dat veertig porcent minder arbeidsuren nodig zijn en door het ontbreken van intervallen tot 75 procent minder bouwtijd dan in de traditionele bouw. In de traditionele bouw moet een aannemer om een fundering te leggen twintig activiteiten afzonderlijk aansturen. In de toekomst kan het hele funderen uitbesteed worden aan B-Invented.

De Eindhovense bouwkundigen hebben ook een productieproces bedacht, waarbij een fabriek de mal doorlopend kan produceren. De funderingen voor de door de klant aangeleverde woningplattegronden kunnen vervolgens uit de piepschuimen balk samengesteld worden. Door de mal in massaproductie te nemen, kunnen in de toekomst de kosten voor het leggen van funderingen dalen, zo verwacht B-Invented.

Bekijk hier de technische ideeomschrijving van B-Invented.

Bron: Technisch Weekblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.