Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Verbetering energielabel nauwelijks terug te verdienen

Het opkrikken van de Utrechtse woningvoorraad naar energielabel B of A+ is nauwelijks te verantwoorden vanuit terugverdientijden. Bij een groot deel van de woningen laten ingrepen zich pas na ruim een halve eeuw terugverdienen. Zelfs bij woningen met label A, die gebouwd zijn na 2006, duurt het 27 jaar voordat de investering zich heeft terugbetaald.

Dat blijkt uit een studie die het Planbureau voor de Leefomgeving uitvoerde naar de woningvoorraad in de gemeente Utrecht. “Voor veel eigenaren zal deze terugverdientijd te lang zijn om op basis van alleen een kostenafweging de renovatie uit te voeren”, zo stellen de onderzoekers.

Energiebesparende maatregelen

Maatregelen die genoemd worden zijn gevel-, vloer- en dakisolatie en het vervangen van enkel of dubbel glas door HR++(+)-glas. Andere belangrijke verbeteringen zijn warmteterugwinning bij mechanische ventilatie en douche.

Verhoging gasprijs

In het rapport wordt berekend wat het zou opleveren qua terugverdientijd als de gasprijs met een halve euro respectievelijk een hele euro per kuub verhoogd wordt (net iets minder dan 2 tot 3 keer de huidige gasprijs). Dat helpt. Bij een rijwoning die gebouwd is tussen 1975 en 1991 (label C) wordt de terugverdientijd van een labelsprong naar A+ verlaagd naar 29 respectievelijk 25 jaar.

Bron: PBL, Potentieel en kosten klimaatneutrale gebouwde omgeving in de gemeente Utrecht.

Warmtepomp

Renovaties naar label A+ met een elektrische warmtepomp zijn eigenlijk helemaal niet terug te verdienen. Bij elk woningtype ligt de terugverdientijd op langer dan een eeuw. Met extra belasting op gas van een euro per kuub is dit in het gunstigste geval terug te brengen naar 26 jaar.

Utrecht heeft een paar jaar geleden de ambitie uitgesproken om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Volgens de onderzoekers in het rapport geven de twee varianten met een verhoogde gasprijs “een indicatie van de financiële inspanning die nodig is voor het realiseren van de klimaatneutrale warmte- en koudevoorziening van de gebouwde omgeving in Utrecht”.

Ze stellen verder dat “het van belang is om beleid in te zetten gericht op het realiseren van leereffecten en schaaleffecten (projectmatige aanpak) die leiden tot kostendalingen en daarmee een verbetering van de terugverdientijd.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Verbetering energielabel nauwelijks terug te verdienen

  • De verschillende scenario’s van het verduurzamen van een label D naar een label B voor een jaren 70 eengezinswoning voor slechts 15.000 Euro is heel erg optimistisch. Dat kan alleen als hele blokken tegelijk seriematig worden aangepakt. Afwijkende woningen hebben al meteen hogere kosten, en voor een grotere verbeteringen tot label A+ of energie neutraal zit je al gauw aan het dubbele voor een woning tot 120 m2. Comfort verbetering en waarde vermeerdering zullen daarom de voornaamste uitgangspunten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.