Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

VORM investeert in zonnepanelenfabriek

Projectontwikkelaar en bouwbedrijf VORM investeert in de start-up Solarge. De financiële impuls moet bijdragen aan de realisatie van een 300 megawatt zonnepanelenfabriek in Nederland. Solarge startte begin 2018 met de ontwikkeling van lichtgewicht en circulaire PV modules. De start van de bouw van de fabriek in Eindhoven is – bij voldoende kapitaal – naar verwachting in het voorjaar van 2022.

Lichtgewicht panelen

Solarge maakt lichtgewicht zonnepanelen. Deze kunnen geplaatst worden op daken die vanwege de constructie geen conventionele panelen kunnen dragen. “Naar schatting is 40% van de daken niet in staat om het extra gewicht aan zonnepanelen te dragen”, vertelt Jan Vesseur van Solarge. De panelen zijn gemaakt van vezelversterkte thermoplastich polymeren van Sabic.

zonnepanelenfabriek
De lichtgewicht panelen zijn met een hand te tillen.

Recyclebaar

De low-carbon panelen van Solarge doen qua prestatie niet onder voor conventionele pv-panelen maar zijn wel 100% recyclebaar. Bovendien is de productie van Solarge modules veel minder belastend voor het milieu: Nu al komt bij de productie van Solarge modules 25% minder CO2 vrij en deze CO2 besparing wordt al snel 75% waardoor Solarge een grote bijdrage kan leveren aan de klimaatdoelen.

Circulair bouwen

Omdat de panelen van Solarge vele voordelen bieden boven conventionele glasmodules, ziet VORM-directeur Daan van der Vorm een glansrijke toekomst voor de start-up. “Om de energietransitie te versnellen moet er een oplossing komen voor de vele vierkante kilometers dakoppervlak die met conventionele panelen niet te gebruiken zijn”, vertelt van der Vorm. “Maar om onze klimaatdoelen te halen, moet ook de milieu-impact van zonnepanelen gereduceerd worden en willen we als Nederland niet afhankelijk worden van China.”

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.