Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Wonen met ecologische bril op

De strakke woningen met robuuste, duurzame materialen van het CPO-project EcoParkHof in Oosterwold bij Almere zijn eind 2016 opgeleverd. De woonwijk is speciaal bedoeld voor bewoners met een ecologische bril, die voor een groot deel zelfvoorzienend leven. Jos Abbo van Eco Architectuur is de initiatiefnemer en tevens bewoner.

De opzet van het energieneutrale CPO-project EcoParkHof vlakbij Almere is deels gebaseerd op het streven naar eigen voedselvoorziening met een moestuin en/of boomgaard. Overschot van het eigen geteelde product kan met andere bewoners weer worden uitgeruild. Energieneutraal wonen betekent onder andere dat er geen aardgas beschikbaar is en bewoners uitsluitend stroom en water tot hun beschikking hebben. Met de zeer duurzame WKO-installatie is het in de winter behaaglijk warm en in de zomer prettig koel.

Duurzame woning

Simpel beton casco

Jos Abbo van Eco Architectuur: ‘Eco staat bij ons voor ecologisch, maar ook voor economisch. In die context hebben we een slim ontwerp bedacht, namelijk een simpel beton casco met allerlei gevelmogelijkheden. Zo kunnen bewoners kiezen uit diverse materialen, stucwerk, maar ook houten gevels of steenstrips zijn mogelijk. Dit zorgt voor beeldvariatie en dat maakt wonen in EcoParkHof extra aantrekkelijk.’

De woningen zijn opgeleverd met onder andere vloerverwarming en slanke aluminium puien van AluK Ventá met triple beglazing. Daarmee hebben de woningen niet alleen een fraaie uitstraling, maar zijn ze bovendien bijzonder duurzaam in gebruik van materialen en energie. De woningen zijn heel ruimtelijk van opzet, ondersteund door de grote glazen puien die voor enorm veel daglicht zorgen.

CPO-constructies

Inmiddels heeft EcoParkHof een vervolg gekregen met de projecten EcoMeerHof en EcoBoomHof, maar zelfs dit bleek niet genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen. Bijna dagelijkse aanmeldingen zorgden voor het nieuwe initiatief genaamd EcoVeldlaan. Ook hier gaan bewoners binnen CPO-constructies samen duurzaam bouwen, produceren en wonen.

Over de inzet van het duurzame Ventá aluminium systeem is architect Jos Abbo bijzonder tevreden: ‘Het is niet alleen een fraai design, het is ook innovatief geproduceerd met alle isolatie en dichtingen geïntegreerd. Een ander kenmerk is dat zowel vleugel als kader in hetzelfde vlak liggen. Ook worden enkel verdekt liggende raamscharnieren toegepast.’

Foto: ecoparkhof.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Wonen met ecologische bril op

  • Hans

    Beton en aluminium puien is verre van ecologisch bouwen. Zijn veel betere biobased materials beschikbaar. Stichting ecobouw Nederland kan u hierbij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.