Ga naar hoofdinhoud
Column

In de geest van

In deze laatste Bouwwereld van het jaar vind je – op het uniek gevormde Diamond House in Hilversum na – een flink aantal beschrijvingen van renovatie- en transformatieprojecten. Het lijkt wel of de nieuwbouwdip zo haar weg heeft gevonden naar de kolommen van het magazine. De getransformeerde gebouwen lijken iets met elkaar gemeen te hebben. Het gaat namelijk om ‘robuuste’, ‘strakke’, ‘gesloten’ of ‘naar binnen gerichte’ gebouwen waarin goed en fijn gewoond, gewerkt en gewinkeld moet gaan worden.

Bij de transformaties hebben de betrokken partijen recht willen doen aan de ideeën die de geestelijk vaders van deze gebouwen hadden. Zo zijn eerdere renovaties of verbouwingen ontmanteld om de kernkwaliteiten van de betreffende gebouwen weer naar boven te halen. De ingrepen die vervolgens nodig waren om de gebouwen voor de toekomstige bewoners en gebruikers geschikt te maken, zijn respectvol gedaan, in de geest van de oorspronkelijke architecten. Zoals bij het voormalige kantongerecht in Tilburg, dat in de geest van Jos Bedaux is getransformeerd tot onderkomen voor architectenbureau Bedaux de Brouwer en andere creatieve bedrijven. En bij het oude stadhuis in Almelo, dat een gedaanteverwisseling heeft ondergaan tot appartementencomplex, in de geest van J.J.P. Oud.

Beide gebouwen herbergen bovendien ‘cadeaus’ die bij nieuwbouw moeilijk gerealiseerd hadden kunnen worden; zoals de overmaat van het ontwerp van het Tilburgse kantongerecht en de luie trappen in het Almelose stadhuis. Bij transformaties komen uiteraard ook bouwtechnische uitdagingen kijken. Vooral bij een voormalig V&D-warenhuis, oorspronkelijk ontworpen door de gebroeders Kraaijvanger, dat momenteel wordt omgekat en opgetopt tot Air Offices Rotterdam, een toekomstbestendig gebouw met plek voor kantoren en winkels. De bestaande vloerconstructie bleek onvoldoende daadkrachtig om de optopping te dragen, daarom is een ingenieuze constructie bedacht ter ondersteuning van de nieuwbouw. Je leest erover in deze Bouwwereld. Mooi hoe oud en nieuw samengaan, erfgoed wordt behouden en de kwaliteit van de gebouwde omgeving door deze transformaties wordt vergroot.

Wouter de Vries / hoofdredacteur

w.devries@eisma.nl

Lees het magazine nu online

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.