Ga naar hoofdinhoud
Column

Pirouette

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Die spreuk is Rudi Peeters op het lijf geschreven, zo valt te lezen in deze Bouwwereld. Na een studie biologie en informatica en belangrijke rollen in het bankwezen, is hij nu ceo bij de Belgische baksteenfabrikant Vandersanden. De duurzame en innovatieve ambities van het bedrijf spraken hem aan. Het is mooi te lezen hoe een familiebedrijf dat in termen van generaties denkt en een voorman die “durft te springen”, elkaar gevonden hebben.

Onlangs lanceerde Vandersanden de eerste CO2-negatieve gevelsteen, de Pirouett, die tijdens de uitharding in een klimaatkamer 70 liter CO2 opneemt. Een mooi voorbeeld van een productinnovatie waarbij de generaties na ons in gedachten worden gehouden.

Peeters wil relevant zijn, net als Francesco Veenstra, partner bij Vakwerk Architecten en rijksbouwmeester. In dit nummer zegt hij te willen begrijpen wat maakt dat processen lopen zoals ze lopen en wat hij kan doen om ze in positieve zin te veranderen. Hij pleit er daarbij voor om ver vooruit te kijken. Niet alleen naar 2030 of 2050, maar nóg 50 jaar verder. “Alles wat we nu doen in het ruimtelijke domein resoneert door tot in de volgende eeuw.”

Mediavaert

Een gebouw waarin dat vooruitkijken ingebakken zit, is Mediavaert, dat het nieuwe hoofdkantoor van DPG Media in Nederland gaat worden. Het gebouw is niet alleen bijna volledig demontabel, er is ook 6.500 m3 hout in verwerkt waarin meer dan vier miljoen kilo CO2 opgeslagen zit. In dit nummer lees je over de constructie van dit enorme hout-hybride bouwwerk.

Een pirouette is een snelle rondwenteling. Alle transities lijken soms maar langzaam te gaan… Hopelijk kijken we over honderd jaar terug naar nu en kunnen we vaststellen dat we bouwbreed inderdaad bezig waren met die broodnodige pirouette.

Wouter de Vries / hoofdredacteur

w.devries@eisma.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.