Ga naar hoofdinhoud
Vakprijzen

Circulair-Kozijn finalist innovatiewedstrijd

Het Circulair-Kozijn van WEBO is door de jury van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 gekozen tot een van de beste vijf innovaties uit een totaal van 42 inzendingen. Bijzonder aan deze innovatie is dat het kozijn opgedeeld is in twee delen, waarbij de buitenzijde gedemonteerd, of vervangen kan worden. De binnenzijde bestaat uit gerecycled resthout of hout uit een Nederlands duurzaam beheerd bos.

Op 9 februari mag WEBO, samen met de overige vier beste inzendingen, haar innovatie live pitchen in De Gasfabriek in Deventer. De live uitzending daarvan vindt plaats tussen 16.00 en 17.00 uur. Tijdens de uitzending kunnen kijkers stemmen op één van de vijf innovaties.

Onderzoek naar de gehele keten

Lars Koldeweij, Procesmanager bij WEBO vertelt meer over de innovatie: “Hout heeft de unieke eigenschap dat het materiaal geen CO2 uitstoot, maar juist CO2 opslaat. Vanuit deze gedachte is het Circulair-Kozijn ontwikkeld. Maar om het product echt circulair te maken, hebben we in samenwerking met o.a. Wageningen Universiteit, Hogeschool Saxion en Stichting Hout Research onderzoek gedaan naar de gehele keten: van de boom in het bos tot het kozijn dat uiteindelijk geplaatst wordt.”

Houten binnendeel

Voor het binnendeel van het Circulair-Kozijn kan gekozen worden voor gerecycled hout, waarbij van gebruikte deuren of trappen een nieuw kozijn wordt geproduceerd. Koldeweij: “Hout gaat in de meeste gevallen als grondstof verloren, terwijl het materiaal uitermate geschikt is voor recycling. Door te kiezen voor sloophout kunnen we onze restromen verhogen, CO2 langer opslaan en de uitputting van onze aarde voorkomen. Naast gerecycled hout kan er ook gekozen worden voor hout uit Nederland, gegarandeerd uit een duurzaam beheerd bos. Zo besparen we nog meer CO2 door korte reisafstanden voor materialen.”

Onderhoudsvriendelijk

Het Circulair-Kozijn voorkomt gebruik van verf en is onderhoudsvriendelijk. De binnenzijde van het Circulair-Kozijn wordt namelijk niet blootgesteld aan weersinvloeden, waardoor het hout geen bewerking of onderhoud nodig heeft. Het houten deel dat in weer en wind zit, kan gerepareerd of vervangen worden. Het product voldoet aan de huidige prestaties en is KOMO gecertificeerd.

Kijkers kunnen vanaf 16.00 uur stemmen tijdens de live-uitzending. Aanmelden kan via de website van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.