Ga naar hoofdinhoud
Akoestische Bouwfout

Specie in de spouw bij ankerloze spouwmuur

Een bewoner gaat met klachten over de geluidisolatie van zijn ankerloze spouwmuur naar de projectontwikkelaar en krijgt nul op rekest. De bewoner laat het er echter niet bij zitten vanwege de ondervonden hinder en dient een klacht in bij de GIW-arbitrage. Er blijkt een akoestische bouwfout te zijn gemaakt.

De in dat kader uitgevoerde geluidmetingen tonen aan dat de luchtgeluidisolatie 5 dB slechter is dan de Bouwbesluit-eis, zie de rode lijn in de grafiek. Bij inspectie van de spouw bleek dat er veel specie in de spouw is terechtgekomen met contactbruggen tussen de spouwbladen als gevolg, met name vlak boven de kimblokken van de begane grond. De specie was blijven liggen op de minerale wol die moest voorkomen dat er contactbruggen zouden ontstaan bij een overvloed aan specie tijdens het aanbrengen van de kimblokken.

Later bleek echter dat bij het vullen van de kelkvoegen van de kanaalplaatvloeren op de eerste verdieping, de uiteinden van de kelkvoegen bij de spouw niet waren dichtgezet. Hierdoor kwam een groot gedeelte van de vulspecie in de spouw terecht, bleef op de minerale wol liggen en veroorzaakte zo contactbruggen direct tussen de spouwbladen (zie foto links).

Het herstel

Bij de gevel is de spouw opengemaakt en zijn met holle boren de specie en de oneffenheden uit de spouw verwijderd (zie foto rechts). De groene lijn in de grafiek toont aan dat de verbetering ná het herstel 12 dB bedraagt.

De oplossing

Geen rotzooi in de spouw en kelkvoegen ter plaatse van de woningscheiding afdekken voor het vullen van de kelkvoeg. Het uitgangspunt blijft: voorkom contactbruggen, dus houd de spouw schoon.

Als senior adviseur bouwakoestiek bij LBP|SIGHT is Wim Beentjes betrokken geweest bij meer dan 400 arbitragezaken. In deze nieuwe rubriek beschrijft hij veelvoorkomende akoestische bouwfouten én legt hij uit hoe deze hersteld kunnen worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Specie in de spouw bij ankerloze spouwmuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.