Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Dilatatie

Wie heel goed kijkt ziet dilataties boven zowel de rechter- als linkerzijde van de garagedeur. Kennelijk werden die echt gezien als een noodzakelijk kwaad. En dus zijn de stenen heel strak tegen elkaar gemetseld. Voor een dilatatie niet echt gunstig. In dit geval kan het wellicht niet veel kwaad. Als de latei gaat doorbuigen wijkt het metselwerk toch grotendeels naar binnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Dilatatie

 • Leon

  @monique
  Dat zeg je nu wel, maar houd voor de grap eens een lineaal o.i.d. op je scherm. Dan zul je duidelijk zien dat het geen gezichtsbedrog is. De dakrand buigt vrolijk mee. En mocht je denken dat het door het perspectief van de foto komt, vergelijk het dan eens met de horizontale geleding van de garagedeur.
  Waarschijnlijk is die latei puur berekend op de norm, enige doorbuiging is dan toegestaan. Bij een kleine opening is het dan ook nauwelijks waarneembaar, maar bij een dergelijke brede deur gaat het zich dan wel aftekenen. Jammer, want verder ziet het er wel netjes uit.

 • monique

  de latei/ geveldrager is niet echt doorgezakt, maar dit lijkt zo door het doorgaande metselwerk verband. dat geeft dat effect. rollaagjes voorkomen dit visueel. maar dat zal niet strak genoeg gevonden zijn. let maar op overal bij openingen waar het metselverband gewoon doorloopt lijkt dat zo.

 • Zoals ik kan beoordelen twijfel ik aan een geveldrager gekoppeld aan de vloer.
  Hij is zo te zien al flink doorgezakt.

 • De Wilde

  Aan de afmeting van de garagedeur te zien kan er boven deze opening gaan latei toegepast worden, maar is er een geveldrager toegepast. Doordat de geveldrager gekoppeld is aan de vloer of aan de binnenwand zal het gedeelte metselwerk dat de geveldrager draagt anders kunnen gaan werken dan het overige metselwerk. Om scheuringen in het metselwerk te voorkomen dient er links en rechts van de geveldrager een knipvoeg (ook wel koude voeg genoemd) toegepast te worden. Een knipvoeg is een open voeg van minimaal 2mm, dit is dus anders dan een dilatatie, een dilatatie dient een opening te hebben van 10mm.

  Daarom is bovenstaande foto geen bouwfout, maar een keurig stukje metselwerk.

 • Quakkie

  Wat dacht je van vocht dat door bevriezing uitzet. Vaak genoeg gezien dat dan de scherven van de baksteen springen…

 • Hanz

  De overspanning van de deursparing is zo groot (± 4,80 m) dat een standaard latei onmogelijk is. Het meest waarschijnlijk is een geveldrager bevestigd aan de vloer er achter, dus dan heb je geen of heel erg weinig doorbuiging. Of een op maat gemaakte latei, door de benodigde afmetingen zal die echter ook weinig doorbuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.