Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Maatvoering

Het is lastig maatvoeren met een rij woningen die een gebogen plattegrond heeft. En dan ook nog eens een aantal dakramen in een strak patroon van dakpannen. Jammer genoeg heeft zowel bij de ramen als bij de dilatatie tussen de woningen, de maatvoering voor de pannen niet echt gunstig uitgepakt. Maar met een goede bevestiging hoeft dat natuurlijk niet echt een technisch probleem te zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Maatvoering

 • Leon

  @Jan
  Ik weet niet welke pan dit is, maar er zijn leveranciers die bij dit model inderdaad hele en halve eindpannen leveren.

  @TheoR
  Wat dat betreft heb je gelijk, en eerlijk is eerlijk: dit soort vlakke pannen kun je eigenlijk nooit foutloos toepassen. Een gootstuk van een dakraam is al voldoende om de boel uit het gareel te krijgen. Pannenkeuze is dus niet handig hier, maar ik vraag me op mijn beurt dan weer af of dit met een geprofileerde pan wel goed was gegaan. Eigenlijk is die knik gewoon te stomp. Ofwel je maakt het vlak en je dekt de pannen door, ofwel je maakt er ook een echte hoek van. Dit is van alles niks.

  Maar ik vraag me af of de inzender dat ook zo bedoeld heeft. Of heeft de redactie weer eens zelf iets verzonnen?

 • Jan

  Zijn al die kleine randjes echt losse stukjes pan? Heel veel series hebben tegenwoordig ‘anderhalve’ pan in het assortiment, met een mooi optisch lijntje. Dan is dit geen bouwfout, maar gewoon netjes uitgevoerd.

 • TheoR

  Soms gaan dingen niet samen. Desgevraagd gaf een adviseur van een vooraanstaande “pannenstand” op de Bouwbeurs mij ooit het advies om dit type pan onder deze omstandigheden niet toe te passen. Deze strakke pan straft (optisch) alle knip- en plakwerk genadeloos af, hoe goed hier ook bedoeld. Een goede architect weet vast wat beters en ook mooiers!

 • Leon

  Wellicht zie ik iets over het hoofd, maar wat is er mis qua maatvoering rondom de dakramen? Had niet veel beter gekund volgens mij. Zit allemaal in de pannenmaat. De dilatatie/knik is inderdaad minder gelukkig, maar daar kom je met dit pannenpatroon nooit lekker uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.