Ga naar hoofdinhoud

Waarschuwingsplicht en aansprakelijkheid onder de Wet kwaliteitsborging

kwaliteitsborging

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft belangrijke gevolgen voor de aannemer. Naast de verplichting van een opleverdossier, geldt er ook een verzwaarde aansprakelijkheid voor de aannemer na oplevering. Bovendien wordt de waarschuwingsplicht aangescherpt. Hoe zit dit precies? Roy van Helvoirt van Van Iersel Luchtman advocaten legt het in dit artikel uit.

In maart 2022 verscheen een artikel over de aanstaande Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Toen ingegaan op het doel van de Wkb, het stelsel van kwaliteitsborging en de gevolgklasse. Ik heb in dat artikel reeds aangekondigd in een vervolg in te gaan op het opleverdossier en de verzwaarde aansprakelijkheid van de aannemer na oplevering. Daarnaast ga ik in op de aangescherpte waarschuwingsplicht van de aannemer. Overigens is de inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2023 voor deze wet (en de Omgevingswet) nog altijd niet zeker.

Even een kleine opfrissing voor degenen die even niet meer weten waar deze nieuwe Wkb over gaat. Het doel van deze wet is om de positie van zowel particuliere als zakelijke bouwconsumenten te verbeteren en te versterken. Daarnaast is het doel om meer toezicht en controle uit te voeren in de bouw om verbetering van de kwaliteit te bewerkstelligen en minder faalkosten te krijgen.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Eén reactie op “Waarschuwingsplicht en aansprakelijkheid onder de Wet kwaliteitsborging

  • van Koll

    Het bouwen wordt een juridische aangelegenheid in plaats van het oprichten van een bouwwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *