Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Beton bezwijkt, proef met staalvezels gelukt


Bij een belasting van 1,2 ton per vierkante meter bezweek de vloer van staalvezelbeton in het proefproject bij de TU Eindhoven Dat is omgerekend ongeveer 4 keer meer dan maximale belasting in de woningbouw volgens de voorschriften, inclusief de veiligheidsfactoren. En dat zonder ook maar één wapeningsstaaf in de draagconstructie van wanden en vloeren. Alleen staalvezels, dat blijkt voldoende.

Deze mijlpaal werd vrijdagochtend 18 juni 2010 om 11.20 uur bereikt. Er stond bijna 14 ton ballast op een vloerveldje van 12,5 m2; doorbuiging en scheurvorming waren fors. Een extra blok van 700 kg deed de constructie bezwijken.


Tunnelgietbouw
Dit deel van het staalvezelbeton-proefproject was dinsdag 18 mei gestort volgens de tunnelgietbouwmethode en zoals gebruikelijk anderdaags ontkist. Een maandlang werd de sterkteontwikkeling van het beton in de constructie nauwgezet gevolgd, via ingestorte sensoren en op proefstukken in het laboratorium. Alles wees erop dat de constructie ruim voldoende sterk zou zijn voor woningbouwtoepassing.

Voor het kunnen uitvoeren van een serie beproevingen is het casco opgedeeld in twaalf velden, die afzonderlijk zullen worden beproefd tot bezwijken, door het plaatsen van betonblokken. Door het plaatsen van sensoren en meetinstrumenten wordt de vervorming en scheurvorming nauwkeurig gemeten. De eerste bezwijkproef was in feite een test voor het vaststellen van de beste manier van belasten, meten en ook slopen. Op basis van de testresultaten wordt nu een plan gemaakt voor de proevenserie in september en oktober dit jaar.

Betrouwbaar bouwmateriaal
Het proefproject kan in feite niet meer stuk. De bedrijven die dit project hebben geïnitieerd en blijven ondersteunen creëren onweerlegbaar bewijs dat staalvezelbeton een betrouwbaar constructief bouwmateriaal is, geschikt voor woningbouw. Het SVB-proefproject TU/e wordt mogelijk gemaakt door een groot aantal bedrijven en organisaties.

Aanvullende gegevens

Ontwerp woningcasco constructies ABT
Uitvoering woningcasco Van Geest Betontechniek en BAM Woningbouw
Ontwerp en uitvoering bedrijfsvloer Van Berlo Engineering en Van Berlo Bedrijfsvloeren
Staalvezelbeton Mebin en Cementbouw
Staalvezels Bekaert en ArcelorMittal
Betontechnologisch onderzoek B|A|S Research & Technology
Balkonverankeringen Schöck
Geofysica Inpijn-Blokpoel
Recycling A.Jansen
Projectmanagement Complan
Metingen en beproevingen TU/e, faculteit Bouwkunde, Constructief Ontwerpen en Uitvoeringstechniek
Initiatief en coördinatie VOBN en Cement&BetonCentrum

Bekijk hier een video van het proefproject

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.