Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

BREEAM voor ’s werelds hoogste houten woontoren

HAUT, de hoogste houten woontoren ter wereld, heeft een BREEAM Outstanding certificaat ontvangen. Een unieke prestatie: nog nooit eerder in Nederland werd deze hoogste kwalificatie voor duurzaamheid toegekend aan een woongebouw.

Ontwikkelaar Lingotto bewijst met HAUT dat de hoogste vorm van duurzaamheid en hoge woonkwaliteit samengaan. HAUT is een nieuw gebouw direct aan de Amstel in het Amstelkwartier in Amsterdam. De bijzondere woontoren met een hoofdconstructie van hout bestaat uit 52 ruime en luxe koopwoningen.

Strenge beoordeling BREEAM-certificaat

Het BREEAM Outstanding certificaat is uitgegeven door de Dutch Green Building Council. Er ging een strenge beoordeling aan vooraf. Daarbij werd niet alleen gekeken naar het energiegebruik van HAUT, maar ook naar zaken als materiaaltoepassing, milieuvriendelijkheid, ecologie en woonkwaliteit.

Lage CO2 footprint dankzij CLT-hout

De hoge duurzaamheidscore van HAUT is mede te danken aan de houten CLT-constructie. Hout kent een veel lagere CO2-footprint dan beton en staal. Tijdens de productie van hout wordt geen CO2 uitgestoten. Integendeel, tijdens de groei van bomen wordt juist CO2 opgenomen. In het hout van HAUT zit hierdoor zo’n 2.500 ton CO2 opgeslagen. Dit zorgt voor een enorme vermindering van de CO2-uitstoot ten opzichte van een vergelijkbaar gebouw in beton en staal: gelijk aan de CO2-uitstoot die hoort bij het primair energiegebruik van de 52 woningen gedurende ongeveer 10 jaar.

Nog meer duurzame oplossingen

Behalve een houten constructie krijgt HAUT nog meer innovatieve, duurzame oplossingen. De gevel en het dak krijgen zonnepanelen. De grote, verdiepingshoge ramen worden voorzien van triple glas. De duurzame gebouwinstallaties maken gebruik van lokale koeling diep in de bodem en van stadswarmte. Voor de bewatering van de groene daken wordt een grijswatersysteem toegepast. Bovendien is HAUT een circulair gebouw: de toegepaste materialen zijn zoveel mogelijk herbruikbaar.

Hoogste woongebouw ter wereld

Met 73 meter is HAUT vooralsnog het hoogste houten woongebouw in de wereld. Het ontwerp is van Team V Architectuur en Arup. De verkoop van de woningen begint in het voorjaar van 2018. In het voorjaar van 2018 start de bouw.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “BREEAM voor ’s werelds hoogste houten woontoren

  • Ongelooflijk dat ze tegenwoordig dit soort constructies kunnen maken. Zo’n hoge houtbouw. Petje af voor de ingenieurs, architecten en bouwvakkers die hieraan werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.