Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste rioolbuizen van geopolymeerbeton

Nijmegen is de eerste stad in Nederland waar duurzaam geproduceerde rioolbuizen de grond in gaan. Ze werden deze week in de Pijlstaarthof gelegd. De betonnen buizen zijn een product van De Hamer Beton uit Nijmegen en bevatten een nieuw bindmiddel dat het milieu veel minder belast dan het veelgebruikte Portlandcement.

Deze HaproGeo-buizen, die in de Pijlstaarthof door aannemer André Weijers worden gelegd, zijn gemaakt van beton waarbij De Hamer een geopolymeer bindmiddel heeft gebruikt. Dat bestaat voor 85 procent uit hergebruikt materiaal. Dit alternatieve ingrediënt van het beton zorgt ten opzichte van traditionele cementsoorten voor minimaal 70 procent minder CO2-uitstoot.

Dezelfde eigenschappen

Volgens Hamer Beton tonen proeven aan dat de duurzame rioolbuizen vrijwel dezelfde eigenschappen hebben als de traditioneel geproduceerde buizen. Bewoners van de Pijlstaarthof hoeven dan ook niet bang te zijn voor problemen met de nieuwe riolering.

“Natuurlijk houden we ze goed in de gaten, onder andere door inspecties met camerarobots. Dan kun je in een vroeg stadium zien als er veranderingen optreden, maar dat is niet de verwachting”, zegt directeur De Groot van BTE Nederland, waartoe De Hamer behoort. Sterker nog. “Het nieuwe bindmiddel is minder gevoelig voor de zuuraantasting die in het riool kan voorkomen.” Om goed te kunnen vergelijken, wordt een deel van het 69 meter lange traject met de nieuwe HaproGeo-buizen aangelegd en een deel met traditioneel geproduceerde rioolbuizen.

Het is niet de enige pilot die BTE doet met dit duurzame beton, maar wel de eerste met rioolbuizen. “Door al die proefprojecten krijgen we steeds meer informatie op tafel over de eigenschappen en de toepasbaarheid”, zegt De Groot van BTE. ”Onze ambitie is om stap voor stap ons productportfolio verder te verduurzamen. Het is prettig dat we dit samen met de gemeente Nijmegen kunnen doen.”

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.