Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Opbrengst zonnepanelen voorspellen

Het duurt niet meer lang voordat de opbrengst van zonnepanelen nauwkeuriger voorspeld kan worden. De Universiteit Utrecht werkt samen met Ecofys en DNV KEMA aan een tool die de opbrengst van stroom uit PV-installaties nauwkeuriger voorspelt dan tot nu toe mogelijk is. De tool maakt gebruik van de sensorfunctie van bestaande PV-installaties.

Voorspeltool

De voorspeltool gebruikt naast de sensorfunctie van bestaande PV-installaties ook weersvoorspellingen en meetgegevens om de hoeveelheid zonlicht te voorspellen. Hieruit bepaalt een PV-systeemmodel vervolgens de voorspelde opbrengst aan zonne-energie. Door meerdere PV-installaties verspreid rond een bepaalde locatie te gebruiken kan de meteorologische toestand rondom die locatie worden bepaald en daarmee kan de verwachte hoeveelheid zonlicht voor de nabije toekomst op die plaats berekend worden. Worden de gekoppelde PV-installaties uitgebreid dan wordt het ook mogelijk een voorspelling te geven voor andere locaties.

Zonne-energie inpassen

Sinds 2009 is de productie van elektriciteit door PV in Nederland snel gestegen. Meer PV-integratie leidt tot een noodzaak van inpassing in het elektriciteitsnet en een grotere onvoorspelbaarheid en fluctuatie van het energieaanbod. De inpassing van het extra vermogen kost geld. Een belangrijke bijdrage aan de oplossing wordt geboden door het aanbod van zonne-energie voorspelbaar te maken en door het voorspelbare aanbod van zonne-energie lokaal en regionaal zoveel mogelijk direct te gebruiken door het toepassen van demand response. Hierbij gaat het er om dat aanbod van zonne-energie slim wordt afgestemd met de energievraag en energieproductie door middel van andere energieopwekcapaciteit. De ontwikkeling van een PV-voorspelmodel gebaseerd op real time data van net gekoppelde PV-installaties brengt grootschalige en betere inpassing van duurzame (zonne-)energie dus dichterbij.

Bron en foto: Universiteit Utrecht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Opbrengst zonnepanelen voorspellen

  • Annique Paalvast

    Ik heb goede ervaringen met het rekenmodel van Siderea (siderea.nl). Het is toch een beetje vreemd dat de UvU/Ecofys het wiel opnieuw gaat uitvinden met subsidiegeld. Toevallig weet ik dat het rekenmodel van Siderea binnenkort via internet te ‘bedienen’ is. Waarom maakt de UvU/Ecofys daar geen gebruik van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.