Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prefab bouwen met duurzaam karakter

Bij het Rijssense nieuwbouwproject Het Opbroek krijgt prefab-bouwen een nieuwe impuls. Bouwbedrijf Roosdom Tijhuis en De RuwBouw Groep bouwen er samen vijf energieneutrale nul-op-de-meterwoningen. Door vooraf het leidingwerk te storten in vloeren en wanden én gebruik te maken van een prefab trappenhuis en prefab binnenwanden, wordt het bouwproces bij dit pilotproject verkort en is er minder afhankelijkheid van weersomstandigheden.

Snel bouwproces

“Bouwen wordt zo wel heel gemakkelijk hè?” grapt Joop Jansen. De adjunct-directeur van Roosdom Tijhuis kijkt hoe de laatste Dycore Kant & Klaar vloer op de bovenverdieping getakeld wordt. Bij nieuwbouwproject Het Opbroek wordt verticaal gebouwd, dat wil zeggen dat elke dag het casco inclusief kap gerealiseerd wordt. Twintig minuten geleden keek Jansen een verdieping lager nog rechtstreeks naar een dreigende regenwolk. “Dit snelle bouwproces was tot voor kort niet denkbaar. Als je ziet wat je in een dik kwartier al kunt bereiken. Drie grote vloerelementen vormen nu de complete zoldervloer. Prefabricage stelt ons in staat om een complete bovenverdieping te leggen met het gehele installatienetwerk er al in. De samenwerking met De RuwBouw Groep is voor ons een gouden greep.”

Duurzame pilot

Nieuwbouwproject Het Opbroek is voor bouwbedrijf Roosdom Tijhuis bijzonder. Nog niet eerder bouwde het bedrijf woningen met een dergelijk duurzaamheidsniveau. Er is sprake van een all-electric oplossing. De woningen krijgen een warmtepomp in plaats van een aansluiting op de gasvoorziening. Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht die via vloerverwarming en convectoren de woning verwarmt. Aan het leidingwerk worden volgens Jansen dan ook hoge eisen gesteld. “De RuwBouw Groep voorziet ons van het hele leidingnetwerk in de vloeren. De installateur hoeft alleen nog maar te koppelen met de verticale leidingen welke zijn opgenomen in de leidingschacht van het prefab trappenhuis. In het voorstadium vergt dat wel wat overleg. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model red.) wordt eenvoudig informatie uitgewisseld tussen de installateur, Roosdom Tijhuis en De RuwBouw Groep. De afstemming vooraf kost tijd, maar die win je later terug door een snelle installatie.”

Vijf nul-op-de-meterwoningen

Voor de vijf nul-op-de-meterwoningen levert De RuwBouw Groep het DRBG prefab casco. Naast de Dycore Kant & Klaar vloer op de verdiepingen bestaat dit pilotproject uit Heembeton wanden en een cascovloer voorzien van isolatie en vloerverwarming voor de begane grond. Daarnaast worden een prefab trappenhuis en prefab binnenwanden toegepast.

Opmars van prefabricage in de bouw

Volgens Jansen is de opmars van prefabricage in de bouw niet te stuiten. “We zien al jaren een duidelijke trend. Goede vakmensen worden steeds schaarser. Daar moet je als bouwbedrijf op inspelen. Sneller werken met minder handelingen. Onze bouwconcept is hierop gestoeld. De producten van De RuwBouw Groep sluiten aan bij onze filosofie. In de oude situatie moest eerst de muurplaat bevestigd worden. Na het leggen van de Dycore Kant & Klaar vloer kan de kap er gewoon direct op. Daarmee maak je dus een duidelijke efficiencyslag.”

Hoge maatvastheid vloer

Kernkwaliteit van de Dycore Kant & Klaar vloer is de hoge maatvastheid. De vloer kent een dikte van 22 centimeter waar normaliter 5 centimeter meer nodig is. Erik de Vries, innovatie- en productmanager van DRBG, legt uit: “Deze massieve vloer bevat een compleet installatienetwerk, hierdoor heb je geen afwerkvloer meer nodig en wordt droogbouwen mogelijk. Fabrieksmatig zijn de leidingen voor onder andere elektriciteit, tapwater en cv, riolering en mechanische ventilatie al aangebracht. Dit geldt overigens ook voor de Heembeton wanden. De vloer wordt hiermee tapijtklaar geleverd op de bouwplaats. Voor seriematige woningbouw zoals bij Het Opbroek zijn deze toepassingen ideaal. Zowel de bouwer als de installateur kan hiermee uit de voeten.”

Gasloos bouwen

Als alles volgens planning verloopt, worden de woningen rond juli opgeleverd. Gasloos bouwen in Het Opbroek (fase 1) is onderdeel van een pilot van de gemeente Rijssen-Holten, die inspeelt op haar toekomstvisie op het gebied van verduurzaming. Roosdom Tijhuis en De RuwBouw Groep trekken al vanaf het begin met elkaar op. Een samenwerking die volgens Jansen erg prettig verloopt. “Het is tijdens zo’n pilotproject prettig om op elkaars kennis en expertise terug te kunnen vallen. Het is immers de eerste keer dat we deze mate van prefabricage toepassen en tegelijk nul-op-de-meterwoningen bouwen. Neem bijvoorbeeld de aansluitingen. Als twee partijen met verschillende merken leidingen werken, gaat het sowieso mis. Een goede afstemming vooraf is daarom cruciaal.

Foutpercentage en faalkosten gaan omlaag

We werken volgens strakke afspraken en met kwalitatief zeer goede producten. De hoogwaardige vloer betekent voor ons automatisch een hoger rendement. Het foutpercentage en faalkosten gaan enorm omlaag. Samen met De RuwBouw Groep kunnen we helemaal voldoen aan onze conceptmatige manier van bouwen.”

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst
wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs en/of architecten. 
Fotografie Jan Willem Schouten/Jaws Media

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.