Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Tala start met de productie van modulaire huurwoningen van CLT

Het Overijsselse ontwerp- en bouwbedrijf Tala is gestart met de productie van negen modulaire huurwoningen van CLT. Ze zijn duurzaam, circulair en natuurinclusief, snel te realiseren én bereikbaar voor mensen met een kleiner budget. “Wanneer wij ons concept samen met woningcorporaties en projectontwikkelaars op grote schaal kunnen uitvoeren, maken we echt impact”, aldus medeoprichter Ieke Selen.

Woningbouwcorporatie SallandWonen realiseert in Olst een nieuwe ecologische wijk met duurzame huurhuizen. Tala maakte voor hen het winnende ontwerp: een woning die voor 90% uit natuurlijke materialen bestaat – zoals fijnspar, vlas en bamboe – en waarin verschillende hergebruikte materialen worden toegepast. Ook is er veel aandacht voor het leefklimaat van insecten en vogels door diverse natuurinclusieve maatregelen.

Productieproces

De modules worden ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in de eigen fabriek in Broekland. “Ook voorzien we ze compleet van sanitair en installatiewerk”, aldus Ieke Selen. “We bouwen dit in twaalf weken. Op de bouwplaats hoeven we de huizen dan alleen nog maar te plaatsen. Dat doen we binnen één dag.”

Volgens Selen kunnen hierdoor veel huizen in een korte tijd worden opgeleverd op de meest duurzame, circulaire en CO2-neutrale manier. Bovendien kan Tala, door te kiezen voor een eigen fabriek en standaardisatie, deze modulaire huizen aanbieden voor dezelfde prijs als een conventionele woning.

Urgentie

Selen: “Er is een enorm tekort aan woningen. Laat staan gezonde en duurzame huizen. Voor 2030 wil de overheid dat er een miljoen huizen gebouwd worden en moet 50% circulair worden aanbesteed. Dat is flink. Maar geeft ons ook de uitdaging om dit goed aan te pakken. Met deze aantallen kun je een substantiële duurzame impact maken door modulaire huizen te bouwen van hout.

Het verschil is enorm. In de conventionele bouw stoot een woning 50 ton CO2 uit, in onze concepten slaat een huis 80 ton CO2. Het saldo is dus ruim 130 ton! Wij vinden dit het Nieuwe Normaal en gezien de actuele stikstof discussies hoef ik het belang van deze oplossing denk ik niet toe te lichten.”

Onlangs nog werd Tala tweede in de door Ballast Nedam Development uitgeschreven Natuurhuis-prijsvraag.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.