Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Tapen van gipsplaten verbetert prestaties

Gipsplaten kunnen ook met tape op stalen C-profielen worden bevestigd, in plaats van met schroeven. Dat is gunstig voor de brandwerendheid en de geluidisolatie, maar ook voor de verwerkingssnelheid, de arbeidsomstandigheden en het materiaalverbruik. Het bedrijf AVL Tape Drywall System heeft inmiddels diverse projecten met deze methode laten uitvoeren.

De profielen voor de scheidingswanden worden zo veel mogelijk op maat geleverd en zijn prefab voorzien van de AVL-S-tape. AVL levert de stalen profielen, isolatie en gipsplaten als compleet wandsysteem, zodat de prestaties kunnen worden gegarandeerd..

Enkele plaat

In het getapete systeem kan worden volstaan met een enkele beplating van 15mm dik. Dat betekent dus veel minder materiaal, afval, opslag en logistiek. Dat een enkele beplating volstaat komt doordat de AVL-S-tape gunstig werkt voor zowel brand- als geluidwerendheid. De tape zorgt namelijk voor een akoestische ontkoppeling en zorgt voor een spanningsvrije bevestiging. Bij brand wordt het flexibel, waardoor het de krimp van de gipsplaat langdurig kan volgen. Bij geschroefde bevestigingen ontstaan er dan scheuren in de gipsplaat rondom de schroef en tussen de schroeven onderling.

Horizontaal

AVL brengt de gipsplaten in principe horizontaal aan. Waar hoge brandeisen worden gesteld, wordt de gipsplaat nog getapet op een extra metalen strip achter de horizontale naden. Horizontaal beplaten is ook gunstig uit het oogpunt van arbonormen. De platen zijn slechts 2,4 m lang en zijn goed met twee man te verwerken.

AVL heeft zijn wandsysteem ingedeeld in verschillende klassen, afhankelijk van de toepassing (woningbouw, hotels, kantoren etc) en de te behalen eisen van geluid en brand. De prestaties zijn officieel gecertificeerd, waarbij voor de brand de nieuwe Europese brandklassen zijn gehanteerd. Geluid is getest door TNO, brand door het Zweedse SP en Efectis Nederand en stabiliteit en druk door BouwTechnologie RDA.

Octrooi

De AVL-S-tape is ontwikkeld samen met Amerikaanse leveranciers. AVL heeft octrooi aangevraagd (patent pending) voor onder meer Nederland en Europa.

Meer over dit tapesysteem is te lezen in Bouwwereld 6 van 20 mei 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Tapen van gipsplaten verbetert prestaties

  • property management folsom

    Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.