Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Uitvraag ‘Goedhuurwoning’ in Almere

De gemeente Almere heeft in 2015 in samenwerking met het Woningbouwatelier een oproep gedaan aan partijen in de bouwwereld voor kwalitatief goede woningen met een huurprijs van maximaal 550 euro per maand en zo laag mogelijke energielasten. Twee inzendingen zijn nu geselecteerd: Think Wonen – Van der Horst (36 woningen) en Trebbe – De Alliantie (60 woningen). Deze bouwers kunnen hun projecten in Almere gaan realiseren.

Bouwen van goedkope huurwoningen

Almere kent relatief veel moderne, grotere en dus duurdere huurwoningen, terwijl er een groeiende behoefte is aan goedkope huurwoningen. Daarom heeft de gemeente samen met het Woningbouwatelier in maart 2015 een Uitvraag gedaan aan ‘de markt’ met de opgave: realiseer sociale huurwoningen met een maximale kale huur van 550 euro bij voorkeur inclusief energielasten. Wethouder Tjeerd Herrema: ‘Wat begon als experiment is uitgegroeid tot een innovatief concept. De Uitvraag toont wat mij betreft aan dat het bouwen van goedkope huurwoningen in deze tijd mogelijk is. Dat betekent in de praktijk dat dergelijke woningen voor huishoudens met een huurtoeslag een totale woonlasten kunnen hebben van minder dan 400 euro’.

Plan Think Wonen

Het plan van Think Wonen – Van der Horst betreft een ontwerp van 36 grondgebonden woningen van 80m2 met een huur van 550 euro en lage energielasten. In het plan is een breed pakket aan duurzaamheidsmaatregelen opgenomen, zoals zonnepanelen, een warm water terugwinsysteem (voor tapwater) en mechanische ventilatie met warmteterugwinning.

Plan Trebbe

Het plan van Trebbe – De Alliantie bevat 60 grondgebonden woningen met een oppervlak tussen de 80 en 110 m2. De huurprijs ligt op 550 euro. Het zijn relatief grote woningen. Ook zijn alle woningen voorzien van zonnepanelen.

Foto: Feenstra Fotografie (vlnr: Hein Trebbe van Trebbe Bouw, Wethouder Tjeerd Herrema en Martijn Winreich van Van der Horst)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Uitvraag ‘Goedhuurwoning’ in Almere

  • Gerard

    Het zou goed zijn om ook de bouwtechnische gegevens (plattegronden en gevels) te laten zien, zodat gezien kan worden wat de plannen omvatten. Een woonoppervlakte van 80 m2 geeft in twee bouwlagen slechts 40 m2, grof omgezet in 5 x 8 meter. Zijn we terug bij af?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.