Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Verzakte gevels door ontbreken spouwankers

De gevels van 6 woningen in Huissen staan 10 tot 15 centimeter uit het lood. De verzakking werd afgelopen zondag geconstateerd. Ontbrekende spouwankers lijken nu de oorzaak van de problemen. Dat melden lokale media.

Gevelonderzoek

Bewoners hadden vorige week al geconstateerd dat de gevels iets scheef stonden, maar afgelopen zondag werd het probleem opeens erger. Om de oorzaak van het probleem te achterhalen, wordt de gevel van een van de woning deels weggehaald. Ook 108 andere woningen worden voor de zekerheid gecontroleerd. De brandweer heeft bewoners van de 6 verzakte woningen geadviseerd hun woning alleen via de achterkant te betreden. De gevels zijn maandag meteen gestut.

Ontbrekende spouwankers

Uit een eerste onderzoek blijkt dat het ontbreken van spouwankers tussen binnen- en buitenmuren de oorzaak van de problemen is. Daardoor is de gevel instabiel geworden en kon de verzakking plaatsvinden. Volgens woningbouwvereniging Waardwonen zijn de spouwankers niet aangebracht tijdens de bouw van de woningen in 1972.

Bron: Omroep Gelderland/De Gelderlander

Foto: 112brummen.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Verzakte gevels door ontbreken spouwankers

 • TheoR

  De probleemstelling is verwarrend. Zijn de woningen verzakt of hangen de buitenspouwbladen uit het lood. Wanneer spouwankers ontbreken dunkt mij het laatste. Ook in ons vak is helder en correct taalgebruik onontbeerlijk.

 • dit probleem staat niet opzicht zelf dat probleem schuine lekkende gevel bij het amphion
  dreigt de gevel uit te puilen levert gevaar voor de omgeving

 • Leon

  @Patrick
  Toezicht en controle niet nodig? Dat lijkt me wat overdreven. Toegegeven: er zijn echt wel aannemers die je gewoon hun gang kunt laten gaan, maar dat geldt echt niet voor elke bouwer hoor. En daarbij: een (onbedoeld) foutje is zo gemaakt, als er iemand op locatie is die dit tijdig opmerkt dan wordt iedereen daar beter van. Ben ook erg benieuwd hoe dat straks gaat met die eigen verantwoordelijk, o.a. ten aanzien van controle op juiste uitvoering van de EPC-maatregelen. Vrijheid en verantwoordelijkheid gaan hand in hand, helaas kan niet iedere partij daar mee omgaan.

 • Patrick

  Hoe anders is het nu. De bouwwereld is op dit moment in staat zelf de verantwoordelijkheid te dragen, om goed te construeren en te bouwen. Toezicht en controle zijn ook nu niet nodig. De regering heeft dat goed doorzien, en laat bouwers binnenkort hun verantwoordelijkheid oppakken. Dat komt de bouw en de eigenaren ten goede.

 • Kulderij

  In die tijd kon blijkbaar alles de kennis was er wel maar de discipline en de controle om het goed en verantwoord te doen ontbrak.

  K Kulderij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.