Bijzondere gevels 2017

Parkeergarage Molengracht Breda

Stalen contourplaten, houten lamellen, aluminium panelen, en driehoekige lamellen. Bouwwereld heeft deze vier bijzondere gevels geselecteerd voor de rubriek: Signalement Gevel. Bekijk hieronder het overzicht.

Stalen contourplaten

Het volledig overdekte afvalbrengstation aan de Uitenhagestraat in Den Haag, midden in de wijk Transvaal, heeft een gevel die is gemaakt van verzinkte stalen panelen waar vroeger onderdelen van DAF Trucks uitgehaald zijn. De paneeldragers zijn van gebruikte Azobé-damwandprofielen “De doelstelling was om het gebouw zo vorm te geven met herbruikbare materialen dat het in een stedelijke omgeving past”, aldus Geertjan van Geffen van Wessel van Geffen Architecten. Daarbij moest extra rekening gehouden worden met brandveiligheid en geluidsisolatie. De gevel richting woonstraten is dicht, zodat er geen overlast van geluid of stof is. Hier is achter de stalen contourplaten een tweede laag aangebracht met hergebruikte sandwichpanelen in combinatie met glasstroken die afkomstig zijn uit gesloopte gebouwen. Delen van de voorgevel zijn wel open, om zo verzekerd te zijn van een goede luchtkwaliteit in het gebouw. Er wordt geen groente-, fruit- en tuinafval (GFT) verzameld, waardoor er geen stankoverlast is. De entree voor de particulieren aan de Uitenhagestraat is herkenbaar aan de luifel en aan het entreegebouw met naamsaanduiding. Het gebouw is energieneutraal en zelfvoorzienend. Op het dak liggen zonnepanelen en het regenwater wordt opgevangen en gebruikt om onder meer de verhardingen schoon te maken. De isolatie van het dak is gemaakt van materieel van de sloop.  Aannemer Van Boekel Zeeland BV heeft dit afvalbrengstation gerealiseerd in opdracht van de gemeente Den Haag. Het ontwerp ervan is in samenwerking met Wessel van Geffen architecten en Superuse Studios tot stand gekomen.

Foto's worden geladen
Bezig met laden…

Afvalbrengstation Den Haag

Parkeergarage met houten lamellen

De nieuwe P+R parkeergarage bij het NS station in Zutphen faciliteert 375 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor ruim 600 fietsen. De P+R is onderdeel van de wijk Noorderhaven, een nieuw woon- en werkgebied op een voormalig industrieterrein. Het ontwerp van de parkeergarage refereert aan de historische pakhuizen en de oude industrieën van vroeger.
MoederscheimMoonen Architects ontwierp de parkeergarage in opdracht van NS Stations en in samenwerking met Aan de Stegge Twello en dochteronderneming Contintental Car Parks. De koppen van het langgerekte gebouw grenzen aan de twee belangrijkste doorgangen onder het spoor (voor auto’s en voetgangers) en hebben in het ontwerp bijzondere aandacht gekregen. Aan één zijde bevinden zich twee wokkelvormige hellingbanen. Deze eyecatchers lopen uit naarmate je hoger komt. Aan de andere kopgevel overheerst de duidelijke verwijzing naar de typologie van het pakhuis door de vormgeving van een karakteristieke gevellijn en houten luiken.
Het gebouw wordt ‘opgetild’ door speels geplaatste gegalvaniseerde kolommen. Daartussen bevindt zich een staalgaas met daarin een patroon. Dankzij deze open plint is er maximaal daglicht op de beganegrondvloer. De gevel van de bovengelegen verdiepingen is bekleed met houten lamellen die door de openheid zorgen voor daglicht en natuurlijke ventilatie. Deze lamellen zijn in verschillende richtingen gemonteerd en tevens zijn er rode stalen strippen in aangebracht, waarmee de lange gevels dynamiek en speelsheid krijgen. In de avonduren blijkt dat er tussen de lamellen ook verticale ledverlichting zit verstopt.

Aluminium panelen in winkelpui

Op de fundering van de oude HEMA in het centrum van Enschede is een nieuw pand gerealiseerd met twee flexibel indeelbare verdiepingen, beide met een vrije hoogte van 6,50 meter. Architectenbureau BFAS heeft rekening gehouden met de schaal van de binnenstad door de gevels op te delen in duidelijk afleesbare eenheden. Grote kaders van Portugees natuursteen zijn afwisselend ingevuld met goudkleurige geanodiseerde aluminium panelen en hoge glazen puien.  Voor het project zijn samen met MetaDecor twee verschillende typen gevelpanelen ontwikkeld. Op de hoek zijn MD Designperforatie-panelen gebruikt, waarbij ellipsvormige gaten zijn uitgesneden uit zes centimeter dikke cassettes. De diepte van de perforatie zorgt voor verschillende lichtschakeringen. De dikte van de panelen is mogelijk gemaakt doordat deze steeds zijn opgebouwd uit drie gekoppelde delen. In de panelen zijn versterkingen toegevoegd. Hierdoor is er geen extra hulpconstructie nodig en ziet de gevel er van binnen en buiten hetzelfde uit. Tussen de gevel en het glas is ruimte gehouden voor onderhoud.
Voor de lamellen in de kaders is MD Formatura toegepast, waarbij de panelen volgens een herhalend patroon met bloemvorm zijn ingesneden. Door afstand te houden tussen de ‘bloemen’ en deze een bepaalde omzetting te geven, ontstaan er tussen de bloemen een soort kubussen. Daarbij zorgt het patroon ervoor dat het paneel stabiliteit behoudt.De aluminium panelen zijn volgens het MD Resto-bevestigingssysteem blind aan het pand bevestigd.
(Fotografie: Laurens Kuipers en Hans Nijs)

Variatie met driehoekige lamellen

Een vijflaagse parkeergarage markeert aan de Molengracht in Breda de overgang van de drukke verkeerszone naar het rustige entreegebied van het nieuwe Amphia ziekenhuis. De garage biedt plaats aan 900 parkeerplaatsen voor patiënten en bezoekers.
De architectuur sluit aan bij het ziekenhuis maar door toepassing van een lichte, industriële schil ontstaat een duidelijk verschil in functionaliteit. Hoewel de gevel complex oogt, is hij opgebouwd uit één driehoekig element. Door dit element op de belangrijke plaatsen in de gevel te spiegelen worden de in- en uitgangen gemarkeerd. Dankzij de open opbouw van de gevel volstaat natuurlijke ventilatie. De variatie in transparantie zorgt vanuit elk standpunt voor een ander beeld.

De gevelelementen meten 5300 x 3000 mm. Door het toepassen van de aluminium profielen in combinatie met de oppervlaktebehandeling, anodiseren in AluBronze02, krijgt het gebouw een chic uiterlijk en is de gevel duurzaam. Van Campen ontwierp, produceerde en plaatste in opdracht van Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello B.V. deze aansprekende en modulair opgebouwde aluminium gevelelementen, alsmede de bekleding van de luifels van de entrees van parkeergarage. Het basisontwerp is door Wiegerinck architectuur te Arnhem uitgedacht. Overzichtelijkheid, korte looplijnen, éénrichtingsverkeer en uitsluitend schuinparkeren leiden tot betere doorstroming en meer parkeergemak. Patiënten en bezoekers kunnen online een parkeerplaats reserveren. In de entreehal van de garage staan zuilen waar patiënten zich kunnen aanmelden voor hun afspraak bij de polikliniek.

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer

Naar archief
x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven