fbpx Ga naar hoofdinhoud

C2C-kantoor voor Industrieschap Medel

c2c, kantoor, industrieschap medel, pv-panelen

Met de gelamineerd houten draagstructuur en de massiefhouten dakvloer slaat het nieuwe  kantoor van Industrieschap Medel langdurig 133 ton CO2 op in herbruikbare massiefhouten elementen. Het all-electric IFD-gebouw werd in zeventien weken gerealiseerd.

Industrieschap Medel heeft samen met Logistieke Hotspot Rivierenland (LHR) een nieuw duurzaam onderkomen laten bouwen op Bedrijvenpark Medel. “Het pand is zo opgebouwd dat alle materialen later weer te hergebruiken zijn. Het is een IFD-gebouw, een industrieel flexibel en demontabel gebouw”, vertelt Paul van Bergen van bouwbedrijf J.C. van Kessel uit Geldermalsen. “Je kunt het in feite uit elkaar halen en op een andere plek weer in elkaar zetten. Alleen de fundering kan niet mee. Dat is een betonnen fundering op staal; maar er hoefde niet geheid te worden omdat het een heel licht gebouw is. De bouwtijd was 10 à 11 weken. De gehele ontwikkeling, vanaf planning en ontwerp tot en met de bouw nam 17 weken in beslag. Dat kon alleen door het ontwerp eerst 3D te modelleren en vervolgens samen met de partners in BIM uit te werken. Het hele gebouw is als bouwpakket in de fabriek gemaakt, zowel de draagstructuur als sanitair en binnenwanden.”

Prefab houten draagstructuur

De draagconstructie bestaat uit gelamineerde portaalspanten die met thermisch verzinkt stalen voeten op kespen zijn geplaatst. Deze kespen zijn aangestort aan de vorstrand van de funderingsplaat. De gelamineerde kolommen zijn met larikshout samengesteld; de dubbele dakliggers met vurenhout. In totaal zijn er elf portalen van 13 meter lang en 3,70 meter hoog compleet gemonteerd aangevoerd. De portalen staan in twee rijen opgesteld met een tussenruimte van 5,80 meter. Deze ruimte wordt overbrugd met gelamineerde liggers die tegen twee portalen zijn gemonteerd. De h.o.h.-afstand van de portalen is 5 meter. Tussen de gelamineerde portalen zijn stijve zelfdragende hsb-elementen met een underlayment beplating aangebracht. Deze zijn afkomstig uit de eigen fabriek van de J.C. van Kessel Groep. Deze houten panelen zijn eveneens kant-en-klaar met sparingen, doorvoeren en montagemiddelen op de bouwplaats aangeleverd. “Het monteren van die elementen op de in de fabriek exact gepositioneerde bevestigingsklossen was dankzij 3D/BIM-modelleren een fluitje van een cent”,  vertelt Van Bergen enthousiast. De dakvloer die over de portalen ligt is van kruislaaghout: 110 mm dikke X-lam (clt) dakelementen van vurenhout.

Grote transparantie

De gevel bestaat helemaal uit een hoogwaardige en onderhoudsarme aluminium vliesgevelconstructie die cradle-to-cradle op niveau silver is gecertificeerd. Deze is vrijwel overal met transparant dubbelglas ingevuld. Het contact vanuit de kantoor- en vergaderruimtes met de omgeving – nu nog groen, maar straks met meer bedrijfsgebouwen – is maximaal. Alleen in de oostgevel bij de technische ruimte en de sanitaire groepen is het glas ondoorzichtig. Grote overstekken van het platte dak beperken directe zoninstraling in het gebouw. Dat is een voordeel van de massiefhouten dakconstructie: je kunt er eenvoudig grote overstekken mee realiseren zonder problemen te krijgen met koudebruggen. Er is voor de hele schil uitgegaan van de minimaal vereiste Rc-waarden volgens het Bouwbesluit. De U-waarde van de vliesgevelconstructie inclusief glas bedraagt 1,3 W/m2K.

Inbouwpakket

Voor de binnenwanden is gebruikgemaakt van de C2C-wandsystemen van de firma Plan Effect. Dit systeem bestaat uit witte gemelamineerde spaanplaten met aluminium kozijnen en is tot een hoogte van 2,90 meter aangebracht onder de gelamineerde liggers ofwel de daar haaks op staande hsb-elementen. Boven die 2,90 meter zie je in de verblijfsruimten dus het vurenhout van de portalen of het underlayment van de hsb-panelen en kijk je tegen de clt houten dakvloer en de leidingen van de luchtinstallatie aan. Het hout is overal transparant met een uv-beschermer afgewerkt om verkleuringsverschillen te voorkomen. In de gangruimte ontneemt een verlaagd systeemplafond het zicht op de leidingen, kanalen en (lucht)verdeelkasten van de installaties die zich daarboven bevinden.

Prefab sanitair

Het sanitair bestaat uit twee modulaire plug&play toiletgroepen van myCUBY die als compleet ingerichte en afgewerkte units voorzien van waterleiding, riolering en stroomvoorziening het gebouw zijn binnengeschoven. Het BIM-systeem zorgt ook hier voor een perfecte en vooral snelle aansluiting op de leidingen in het gebouw. De units staan op houten regels op de betonvloer. Tussen de regels ligt EPS-isolatie. Ook in de rest van het gebouw ligt er EPS-isolatie (D = 120 mm) op de betonvloer, maar daar ligt er nog een 80 mm dikke cementdekvloer met vloerverwarming bovenop. Deze sluit onder de dorpels van de deuren naar de toiletgroepen onopvallend aan op de betegelde afwerking van de vloeren van de myCUBY units. Alleen in de naastgelegen technische ruimte is te zien dat het om losse units gaat met een eigen vloer en plafond.

LW-warmtepompen

De warmte voor de vloerverwarming wordt opgewekt met twee lucht-waterwarmtepompen. Hiermee kan in de zomer ook worden gekoeld. Er staat nog een kleinere derde warmtepomp buiten het gebouw opgesteld; die is voor de koeling van de serverruimte. Het ventilatiesysteem maakt gebruik van warmteterugwinning. Het gebouw is all-electric; het heeft dus geen gasaansluiting. Helaas was het door de aanwezige bomen rondom het gebouw niet lucratief om PV-panelen op het dak te zetten. De aanwezige bomen geven te veel schaduw. Het behoud van zoveel mogelijk bomen was een uitgangspunt bij het ontwerp. De bomen zijn vooraf zorgvuldig in kaart gebracht en waren bepalend bij de 3D-inpassing van het gebouw op het terrein.

C2C

Er is bij de keuze van materialen zoveel mogelijk rekening gehouden met hergebruik. In het beton is 40 à 50 procent gerecycleerde toeslagstof gebruikt. De materialen van het Planeffect binnenwandsysteem zijn duurzaam en recyclebaar, net als het aluminium van de vliesgevel. De vinyl vloerbedekking is zodanig op de cementdekvloer verlijmd dat deze weer is los te halen van het beton. Ook de pvc-dakbedekking is voor 100 procent recycleerbaar.

Projectgegevens
Locatie: Medelsestraat-Oost, Tiel
Opdrachtgever: J.C. van Kessel Vastgoed
Architect: Ton Voets architecten BV BNA, Delft
Aannemer: Bouwbedrijf J.C. van Kessel B.V., Geldermalsen
Houtconstructie: AVK Houtbouw, Geldermalsen, in samenwerking met Derix
Vliesgevel: Entropal BV, Geldermalsen
Advies: Architectenbureau Van Kessel Architectuur en Projectmanagement B.V.
BVO: 525 m2
Bouwsom: 850.000,- euro, exclusief btw
Bouwperiode: juni 2018 – oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.